Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Zlato po třiceti letech. Němečtí sdruženáři nechali konkurenci daleko za sebou

Na zopakování zlatého úspěchu čekali od premiéry disciplíny v Calgary v roce 1988. Němečtí sdruženáři potvrdili dominanci ze závodu jednotlivců a v soutěži družstev přesvědčivě vyhráli před reprezentanty Norska, bronz brali Rakušané. České kvarteto ve složení Tomáš Portyk, Ondřej Pažout, Lukáš Daněk a Miroslav Dvořák obsadilo stejně jako v Soči 2014 sedmé místo.

Němečtí sdruženáři
zdroj: Reuters autor: DOMINIC EBENBICHLER

Češi byli po skokanské části šestí, ale před Finy vyběhli do štafety na 4 x 5 kilometrů s náskokem pouhých dvou sekund. Na druhém úseku klesl Pažout na sedmé místo a další dva čeští reprezentanti pak už běželi s velkým odstupem od šesté i osmé pozice. Za českým týmem skončily Itálie, Polsko a USA.

Němci vyhráli týmový závod v severské kombinaci pouze při jeho olympijské premiéře před 30 lety v Calgary. Od Salt Lake City 2002 z něj pravidelně vozili medaile, ale zlato se jim vyhýbalo. Až nyní potvrdili pozici jednoznačných favoritů, podpořenou týmovými tituly ze dvou posledních mistrovství světa v prakticky totožné sestavě i olympijskými triumfy Erica Frenzela a Johannese Rydzeka z individuálních závodů v Koreji.

Přitom po skoku vedlo Rakousko, ale jen o šest vteřin a nevelký náskok sedmatřicetiletý Wilhelm Denifl před dvacetiletým německým benjamínkem Vinzenzem Geigerem dlouho neudržel. Fabian Riessle pak soupeřům utekl a v polovině závodu už měli Němci k dobru téměř tři čtvrtě minuty.

O vítězích bylo tudíž jasno, Frenzel a finišman Rydzek náskok ještě navýšili a oba získali v Pchjongčchangu druhé zlato. Za nimi z boje tří štafet o další cenné kovy odpadli Japonci, Norové nakonec porazili Rakušany o 15 sekund a na zlato ze Soči navázali stříbrem.

Rakouští sdruženáři stejně jako Němci získali v olympijské soutěži družstev medaili popáté za sebou. V Turíně a Vancouveru byli zlatí.

Severská kombinace - družstva:

1. Německo (Geiger, Riessle, Frenzel, Rydzek) 46:09,8, 2. Norsko (Schmid, Andersen, Riiber, Graabak) -52,7, 3. Rakousko (Denifl, Klapfer, Gruber, Seidl) -1:07,8, 4. Japonsko -2:08,8, 5. Francie -2:27,2, 6. Finsko -2:30,7, 7. ČR (Portyk, Pažout, Daněk, Dvořák) -3:57,3, 8. Itálie -5:04,3, 9. Polsko -5:15,0, 10. USA -5:16,7.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články