Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EL a EKL UEFA 2023/2024

WADA hlásí před Pchjongčchangem problémy s lahvičkami na vzorky

Světová antidopingová agentura (WADA) hlásí krátce před zimními olympijskými hrami v Pchjongčchangu problémy při antidopingových kontrolách. WADA uvedla, že lahvičky, které má k dispozici pro uchovávání odebraných vzorků, se dají ručně otevřít a znovu zavřít, aniž by tato manipulace zanechala stopy. Německá ARD nicméně upozorňuje, že vzorky jsou manipulovatelné.

Lahvičky se vzorky pro testování na doping
zdroj: ČTK/AP/ autor: Matt Dunham

Na vadu, jež by mohla ohrozit regulérnost celého antidopingového procesu, upozornila agenturu 19. ledna laboratoř z Kolína nad Rýnem. Nedostatek při rutinním zacházení zjistila u moderních lahviček, jež byly zavedeny loni v září v reakci na dopingový skandál z olympijských her v Soči 2014. Tehdy docházelo k neoprávněné manipulaci s odebranými vzorky a jejich výměně za "čisté".

Podle investigativního reportéra ARD Hajo Sepelta má německá veřejnoprávní stanice informace o tom, že se vzorky se dá manipulovat. Tým ARD uvádí, že byl schopen otevřít lahvičky bez těsnění. Další informace odvysílá ARD mimořádně dnes večer v televizním dokumentu, na který právě WADA reagovala. Vydání informací tak uspíšila ještě před jeho odvysíláním.

WADA uvedla, že na problém s lahvičkami upozornila výrobce. V současnosti probíhají testy, jež by měly odhalit případné vady výrobku. Lahvičky měly být použity na ZOH v Pchjongčchangu, jež začnou 9. února.

Zdroj
ČTK, ARD

Hlavní zprávy

Nejčtenější články