Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Vybraní ruští paralympionici budou mít šanci startovat v Koreji

Také ruští handicapování sportovci mají problém s účastí na paralympijských hrách. Suspendace Ruského paralympijského výboru trvá, přesto bude moci v Koreji v polovině března startovat 30 až 35 Rusů.

Ruští paralympionici na hrách v Soči
zdroj: Reuters autor: Alexander Demianchuk

Mezinárodní paralympijský výbor (IPC) suspendoval Rusko kvůli státem řízenému dopingu před olympijskými hrami v Rio de Janeiru. Loni v prosinci ho následoval i Mezinárodní olympijský výbor, jenž Rusko vyloučil ze zimních her v Pchjongčchangu. Pod neutrální vlajkou však bude moci v Koreji startovat 169 ruských sportovců, kteří na základě své bezúhonnosti dostali od MOV pozvání.

IPC předloni stanovil Rusku několik podmínek, které musí splnit, aby bylo připuštěno k účasti na paralympiádě. Jednou z nich je uznání takzvané McLarenovy zprávy, jež upozornila na státem řízený doping v Rusku. "Ačkoli Rusko zůstává suspendováno, udělalo výrazné pokroky. To musíme zohlednit," odůvodnil prezident IPC Andrew Parsons možnost startů jednotlivých sportovců, kterou Rusko před půldruhým rokem v Riu nemělo.

Ruští sportovci budou moci v Pchjongčchangu startovat v biatlonu, sjezdovém i běžeckém lyžování, ve snowboardingu a curlingu. Nezúčastní se naopak tým ve sledge hokeji.

Čeští curleři se na paralympiádu nepodívají

Smůlu tak mají čeští curleři, kteří byli pro případ ruské absence první na řadě. "Musíme to rozhodnutí respektovat. Samozřejmě jsme s touhle variantou počítali, měli jsme ji dokonce za pravděpodobnější. Sice to ještě není úplně stoprocentně jisté, protože Rusové musejí přijmout fakt, že budou soutěžit pod hlavičkou IPC, ale nepočítáme s tím, že by to odmítli," uvedl na webu Českého paralympijského výboru vedoucí realizačního týmu hráčů curlingu na vozíčku Roman Suda.

Před čtyřmi lety v Soči ruští handicapovaní sportovci dominovali. Se ziskem 80 medailí (30+28+22) ovládli hodnocení zemí suverénně před Německem (9+5+1).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články