Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA 2023/2024

Norové šťastně postoupili do čtvrtfinále přes Slovince a čekají je Rusové

Norové ukončili dlouhé čekání na výhru v zápasech olympijských turnajů a po 24 letech konečně zvítězili. Podařilo se jim to v nejdůležitějším utkání, když v osmifinále play-off přetlačili Slovinsko 2:1 v prodloužení. Rozhodující trefu zařídil norský obránce Bonsaksen. První výhrou na turnaji v Pchjongčchangu si tak zajistili postup do čtvrtfinále, ve kterém se střetnou s olympijskými sportovci z Ruska.

Norové se radují po výhře nad Slovinskem
zdroj: Reuters autor: GRIGORY DUKOR

Bylo to dlouhé čekání na výhru. Norové naposledy zvítězili pod pěti kruhy v roce 1994 na domácí olympiádě v Lillehammeru, poté chyběli na třech následujících Hrách a v osmi zápasech ve Vancouveru a Soči čekali na úspěch marně. Také v Pchjongčchangu to dlouho vypadalo, že se triumfu nedočkají.

Ve třech skupinových duelech Norové prohráli postupně se Švédskem, s Finskem i Německem. V nejdůležitějším utkání ale v osmifinále porazili Slovince díky brance Bonsaksena ve čtvrté minutě nastavení. Prodlužovat se přitom nemuselo, neboť slovinský obránce Gregorc nastřelil v závěru základní hrací doby Haugenovu tyč.

V prodloužení navíc orazítkoval další tyč Gregorcův spoluhráč Muršak v pokračující přesilovce, ale pak už přišel rozhodující moment utkání. Při hře ve čtyřech způsobili Norové závar před brankovištěm Krošelje a odražený puk poslal do brány Bonsaksen.

"Puk poskakoval, tak jsem nechtěl střílet z první. Chtěl jsem si být jistý, že mi nepřeskočí hokejku. Soustředil jsem se, abych netrefil prvního hráče, který se snažil blokovat. Naštěstí to tam padlo," popsal Bonsaksen.

Slovinci měli přitom v zápase více ze hry a v prvních čtyřiceti minutách na ledě dominovali. V úvodní části přestříleli severského soupeře jednoznačně 16:9 a po dvou třetinách byl střelecký účet ještě jasnější – 25:13. Z permanentního tlaku i díky častým přesilovým hrám však hráči Slovinska vytěžili jen vedoucí gól Urbase už v sedmé minutě, v ostatních příležitostech držel seveřany ve hře spolehlivý Haugen.

Hubené vedení vydrželo až do 44. minuty, kdy se po nápadité kombinaci prosadil Kristiansen, který překonal do té doby bezchybného Krošelje. Ačkoli Norové nevyhráli v Koreji v základní hrací době ani jednou, postoupili po vydřené výhře do čtvrtfinále.

"Mluvili jsme o té sérii porážek v šatně před třetí třetinou a chtěli jsme tu historii změnit. Bavili jsme se o tom, že je to 24 let, kdy jsme naposledy vyhráli zápas na olympiádě. Jsem opravdu šťastný, že se nám to povedlo. Je to úžasný pocit," dodal Bonsaksen. 

Rusko má skvělý tým. Mají řadu výborných hokejistů a jsou favorité. Ale my bude bojovat a budeme se snažit jim to co nejvíce ztížit," dodal norský kapitán Jonas Holös před utkáním s Rusy.

Slovinsko - Norsko 1:2 v prodl. (1:0, 0:0, 0:1 - 0:1)

Branky a nahrávky: 7. Urbas (Muršak) - 44. Kristiansen (Röymark, Bastiansen), 64. Bonsaksen (Rosseli Olsen, Patrick Thoresen). Rozhodčí: Stricker, Wehrli (oba Švýc.) - Lederer, Lhotský (oba ČR). Vyloučení: 2:6. Využití: 1:0. Diváci: 6312.

Slovinsko: Krošelj - Gregorc, Robar, Podlipnik, Kovačevič, Vidmar, Krajnc - Urbas, Muršak, Verlič - Kuralt, Tičar, Sabolič - D. Rodman, M. Rodman, Goličič - Ograjenšek, Mušič, Pance. Trenér: Kari Savolainen.

Norsko: Haugen - Holös, Nörstebö, Bonsaksen, Sörvik, Espeland, Ödegaard - K. A. Olimb, Patrick Thoresen, M. Olimb - Rosseli Olsen, Bastiansen, Reichenberg - Hoff, K. Forsberg, S. Thoresen - Kristiansen, Roest, Röymark. Trenér: Petter Thoresen.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články