Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Rivalita mezi brankáři? Ne u Čechů. Podporujeme se. Je to obrovské plus, říká Francouz

Jsou týmy, kde spolu brankáři příliš nekomunikují a panuje mezi nimi velká rivalita. To ale neplatí o české reprezentaci. Gólmani v národním celku naopak táhnou za jeden provaz, což se podle jedničky Pavla Francouze projevuje i na výsledcích. Za záda mu prošly zatím je čtyři puky a s parťáky se mezi třemi tyčemi pravidelně podporují.

Dominik Furch a Pavel Francouz
zdroj: ČTK autor: Krumphanzl Michal

Před startem olympijských her se dlouho diskutovalo, kdo z nich bude v Pchjongčchangu zastávat pozici brankářské jedničky. Volba kouče Josefa Jandače nakonec padla na Pavla Francouze, který zatím pod pěti kruhy předvádí výkony skutečně na jedničku.

Nejlepší brankář Kontinentální ligy si formu přenesl i na Hry, kde zatím odchytal všechny tři zápasy českého celku a za záda mu prošly jen čtyři kotouče. Díky tomu má skvělou úspěšnost 95 % a v této statistice je na olympiádě na třetím místě.

Sedmadvacetiletý brankář ruského Čeljabinsku však vlastní výkony přeceňovat nechce. "Není to špatné, ale je to odraz týmové práce. Kluci přede mnou hrají do obrany velice dobře. Pomáhají mi clonou a když je nejhůře, blokují i střely. Je to statistika celého celku," chválí si Francouz.

Pozice jasné reprezentační jedničky je pro brankáře, který se v reprezentačním dresu zúčastnil čtyř mistrovství světa, každopádně novou situací. "Já si takové věci osobně nepřipouštím. Ani nevím, jestli je to velký rozdíl. Vždycky se to odvíjí od výsledku. Kdyby se nám nedařilo, tak by mohla přijít změna. Je dobré, že jsou zápasy takto rychle za sebou a člověk nad tím nemá čas přemýšlet. Víte prostě, že jste v bráně," uznává.

Francouz ovšem žádný tlak na svoji osobu s případnou změnou zatím cítit nemusí, jelikož podává skvělé výkony. K tomu mu podle vlastních slov pomáhá dobrá atmosféra mezi českými brankáři, zejména pak s hlavním konkurentem Dominikem Furchem.

"Každý brankář chce samozřejmě chytat co nejvíce. Že jsme se zde sešli s Dominikem, je ale obrovské plus. Dobře se známe a troufnu si říct, že jsme kamarádi. Dokážeme táhnout za jeden provaz a podporuje mě i celý tým," popsal.

S Furchem rozebírají pravidělně veškeré detaily, aby si co nejvíce pomohli. "Hodně se bavíme o zápasech. Rozebíráme situace a góly už mezi třetinami nebo po zápase. V tom je to super, že se dokážeme podpořit a rozebrat to," řekl.

Francouz, který se na olympiádě stihl zapsat i do statistik i coby nahravač, konzultace s brankářským kolegou využil například před nájezdy s Kanadou. Právě "javorové listy" jsou doposud jediným celkem, který překonal českou jedničku dvakrát.

Při nájezdech proti Francouzovi stál Derek Roy, s nímž mají oba zkušenost. "Bavili jsme se, co by mě mohlo čekat a probírali jsme konkrétně i téma Dereka Roye. Ten v loni začínal v Omsku a pak přešel k nám do Čeljabinsku, tak jsem se ujišťoval, jaký má na to Dominik pohled. A měli jsme podobný názor," prozradil mistr extraligy s Litvínovem, jehož při nájezdech z pěti pokusů překonal pouze Wojtek Wolski, a mohl tak slavit cenný skalp obhájců zlata.

Právě nejcennější kov je cílem i národního týmu, který ze základní skupiny postoupil z prvního místa přímo do čtvrtfinále. "Jako tým jsme s tím spokojeni. Byl to první cíl na turnaji, který se podařilo splnit. Zároveň jsme se ale určitě neuspokojili. To nejdůležitější nás teprve čeká a už se chystáme," dodal Francouz.

V jeho další skvělý výkon budou spoluhráči doufat už brzy. Další metou ke splnění vysněného kovu je čtvrtfinále, v němž Češi vyzvou Slovensko, nebo USA.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články