Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Kostnerová si Hry užila. Chce být inspirací těm, kterým se nedaří

Carolina Kostnerová se v jednatřiceti letech stala nejstarší olympijskou krasobruslařkou od roku 1928. Při své čtvrté olympijské účasti skončila pátá, což je její druhý nejlepší výsledek pod pěti kruhy. Lépe dopadla jen před čtyřmi lety v Soči, kde získala bronz. Mezitím zkušená Italka prošla řadou životních peripetií a ráda by inspirovala ostatní, kteří se potýkají s nesnázemi.

Carolina Kostnerová během volné jízdy v Pchjongčchangu
zdroj: Reuters autor: Damir Sagolj

V létě 2014 Kostnerová oznámila, že následující sezonu vynechá. Pauza se jí nechtěně protáhla, protože dostala distanc za to, že kryla doping svého bývalého přítele, italského chodce Alexe Schwarzera. K závodění se vrátila až v lednu 2016.

Proto pro ni měla už samotná účast v Pchjongčchangu mimořádný význam. "Před dvěma lety jsem začínala od nuly a doufala jsem, že tady budu. A teď jsem tady mezi nejlepšími bruslaři na světě, nejlepšími ženami," řekla po závodě.

Po návratu získala bronzové medaile na mistrovství Evropy loni i letos. Na olympiádě měla kvůli chybám a nižší obtížnosti k cennému kovu daleko. Závod, který jí přinesl páté místo, si ale vychutnávala. "Byla to naprosto skvělá olympijská zkušenost," sdělila.

zdroj: Reuters autor: Damir Sagolj

Jedinou olympijskou medaili si Kostnerová vybruslila v Soči

Debutovala jako devatenáctiletá v roce 2006 v Turíně, kde pod tlakem očekávání domácích fanoušků skončila devátá. Do Vancouveru v roce 2010 přijela jako úřadující mistryně Evropy, ale odjížděla zklamaná ze 16. místa. Soči jí přineslo jedinou olympijskou medaili a tentokrát si Hry jenom užívala. "Vím, že jsem ušla velmi dlouhou cestu od své první olympiády. Cílem bylo prožít tuto olympiádu pozitivně a tak to celou dobu bylo," svěřila se po svém posledním olympijském startu.

Vzestupy a pády podle ní patří ke sportovnímu životu. "Je to o tom znovu se postavit, když spadnete, a vždy se dívat dopředu. To jsem udělala, jsem nadšená z té zkušenosti. Jsem opravdu hrdá, že jsem to dokázala. Doufám, že to může být inspirace pro ostatní, kterým se nedaří. Mně to rozhodně stálo za to a jsem strašně šťastná," dodala někdejší tréninková kolegyně Tomáše Vernera z Oberstdorfu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články