Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Jun Song-pin je suverénním vládcem skeletonu, smolař Dukurs skončil bez medaile

I napočtvrté zajel v olympijském korytu v Pchjongčchangu domácí favorit Jun Song-pin nejrychleji – a nejen to, pod velkým tlakem dokonce v traťovém rekordu. Soutěž skeletonistů tak totálně ovládl před druhým Rusem Nikitou Tregubovem a třetím Britem Domem Parsonsem. Těsný souboj o medaile tak nezvládl nejlepší skeletonista všech dob Martins Dukurs, který tak opět skončil nejen bez olympijského zlata, ale dokonce bez medaile.

Jun Song-pin
zdroj: Reuters autor: EDGAR SU

Při výjezdu z jedné ze zatáček v první polovině trati si musel nohama upravit směr, aby zabránil ještě větší chybě. Nakonec ale Jun Song-pin stejně ve třetí jízdě zajel nejrychlejší čas 50,18 vteřiny, který by mu v obou úvodních jízdách stačil na překonání traťového rekordu.

Toho se ale přece jen diváci dočkali ve čtvrté jízdě. Napočtvrté korejský skeletonista zajel takřka bez sebemenšího problému, zcela suverénně, jako by se nic nedělo – přitom jej hnali všichni korejští fanoušci v ledovém korytu Alpensia a u televizních obrazovek. Kdyby zaváhal, mohl se mu celý dlouho budovaný náskok rozplynout stejně jako nešťastnému sáňkaři Felixi Lochovi, který o pár dní dříve přišel nepovedenou čtvrtou jízdou o olympijské zlato.

Jun Song-pin ale takový scénář nepřipustil. Časem 50,02 vteřiny zcela přejel konkurenci a s kumulovaným časem 3:20,55 skončil první o celou propastnou sekundu a 63 setin před druhým Nikitou Tregubovem. "Nedal nám šanci," uvedl Parsons. "Je to dokonalý jezdec. Nemá žádné slabiny. Má skvělý start, jede v klidu a má i vynikající techniku. Je lepší než já," přidal Tregubov. 

Právě souboj o stříbro byl mimořádně dramatický. Před poslední jízdou byli hned tři jezdci vměstnáni za Jun Song-pina na rozdíl pouhých sedmi setin. Druhý Martins Dukurs, třetí Parsons, čtvrtý Tregubov.

Jenže Dukurs, nejlepší skeletonista všech dob, který ve Světovém poháru vybojoval osm titulů v řadě a je pětinásobným mistrem světa, selhal hned v první polovině trati a nakonec nezískal jakýkoliv cenný kov. Předčil ho tak bronzový Brit Dom Parsons a toho zase o dvě setiny olympijský sportovec z Ruska Nikita Tregubov.

Přitom právě olympijské zlato třiatřicetiletému Dukursovi dlouho unikalo – a v samotném korytě už se ho zřejmě nedočká. Už ve Vancouveru ho Dukursovi vyfoukl domácí Montgomery a v Soči zase Rus Treťjakov, než mu bylo zlato kvůli trestu za ruskou dopingovou kauzu odňato.

Jun Song-pin je každopádně zaslouženým olympijským vítězem, pokud bychom se měli bavit minimálně o výsledcích z letošní sezony. Vyhrál totiž pět ze sedmi závodů Světového poháru, ve kterých startoval, a ve zbývajících zastávkách seriálu skončil druhý. Suverenitu tak potvrdil i na trati v Pchjongčchangu. Znalost domácí tratě se tedy po Vancouveru a Soči znovu projevila jako klíčový faktor zlatého úspěchu v olympijském skeletonu.

"Nebyl jsem pod tlakem. Jel jsem na domácí trati, takže jsem si říkal, že když tady předvedu to, co obvykle, všechno dobře dopadne," řekl Jun Song-pin, jehož vítězství osladilo Korejcům začátek lunárního nového roku. "Teď vypnu telefon a půjdu si lehnout," dodal.

Jde zároveň o vůbec první velký korejský zápis na olympijskou skeletonovou mapu, ve sportu zatím země nemá jedinou olympijskou medaili. Skeleton se také stal teprve čtvrtým zimním sportem, ve kterém kdy Jižní Korea vybojovala cenný olympijský kov. Doposud korejští sportovci získávali medaile především na shorttrackových tratích. Další zlata, stříbra a bronzy přivedli už jen z rychlobruslení a krasobruslení.

Výsledky skeletonu mužů

1. Jun Song-pin (Korea) 3:20,55, 2. Tregubov (OSR) -1,63, 3. Parsons (Brit.) -1,65, 4. M. Dukurs -1,76, 5. T. Dukurs (oba Lot.) -2,19, 6. Kim Či-so (Korea) -2,43, 7. Jungk -3,05, 8. Grotheer -3,50, 9. Gassner (všichni Něm.) -3,55, 10. Rice (Brit.) -3,69.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články