Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Za zlatem vyrazil domácí "superhrdina" Jun Song-pin, legendární smolař Dukurs ztrácí

S helmou Iron Mana, své oblíbené komiksové postavy, vyrazil rázně za zlatem na domácí trati v Pchjongčchangu korejský skeletonista Jun Song-pin. Po prvních dvou jízdách vede před Rusem Nikitou Tregubovem o propastných 74 setin, třetí je fenomenální lotyšský skeletonista Martins Dukurs, kterému tak zlato z olympijského závodu už potřetí uniká.

Jun Song-pin
zdroj: Reuters autor: EDGAR SU

Jun Song-pin v obou jízdách překonal rekord trati a v olympijském závodě neohroženě vede. Před druhým Rusem Nikitou Tregubovem zajel nejdříve o jednatřicet setin rychleji, zatímco Martins Dukurs zaostal za Korejcem o celých šest desetin.

Na druhé jízdě už se Dukurs zlepšil takřka o půl vteřiny, jenže i Jun Song-pin zrychlil a vysekl o 31 setin rychlejší jízdu. Lotyšský reprezentant tak před pátečními finálovými jízdami ztrácí ze třetího místa na druhého Tregubova čtrnáct setin a na vedoucího Jun Song-pina až 88 setin.

Domácí reprezentant tak zatím využívá faktoru, který provázel už Hry ve Vancouveru a v Soči. Olympijská ledová koryta bývají často stavěna jednorázově pro Hry a pro zahraniční skeletonisty, bobisty či sáňkaře jde často o velkou neznámou. Závodů Světového poháru se tu koná jen málo. A kvůli finanční náročnosti tady nemají zahraniční skeletonisté, bobisté či sáňkaři možnost trénovat na pravidelné bázi.

Martins Dukurs
zdroj: Reuters autor: EDGAR SU

Velkou výhodu tedy mívají domácí závodníci. Také proto ve Vancouveru zvítězil Kanaďan Jon Montgomery a v Soči Alexander Treťjakov, který ovšem o zlato s velkou pravděpodobností přijde kvůli ruské dopingové aféře.

Naopak na tom tratí favorité včetně nejlepšího skeletonisty historie, ale možná také největšího olympijského smolaře posledních let, Lotyše Martinse Dukurse. Snad se nenajde nikdo, kdo by ve své disciplíně vyhrál osm Světových pohárů v řadě, ke kterým třiatřicetiletý rodák z Rigy přidal i pět titulů mistra světa.

Jenže olympijské zlato Dukursovi pořád uniká, a to obzvlášť hořkým způsobem. Ve Vancouveru za Montgomerym zaostal o pouhých sedm setin. V Soči nestačil jen na Treťjakova, který mu s velkou pravděpodobností bude muset zlatou medaili přepustit. Dukurs se tak nejspíš v budoucnosti stane zlatým olympionikem, vítěznou euforii bezprostředně po závodě mu to ale zpět nepřinese.

Jun Song-pin zaujal také maskou, na které je vyobrazen Iron Man. "Je to můj oblíbený superhrdina," vysvětlil Jun Song-pin. "A také když se skeletonisté řítí korytem, tak je to podobné, jako když Iron Man létá. Proto jsem si nechal udělat takovou helmu," uvedl třiadvacetiletý reprezentant.

Korejský závodník porazil mimo jiné i britskou dvojici Dom Parsons (4. místo) a Jerry Rice (12. místo), kterou soupeři kritizují kvůli supermoderním kombinézám, přestože je schválilo vedení mezinárodní federace.

Přitom moc nechybělo a Jun Song-pin se skeletonem vůbec nezačal. Podle korejských médií přišel na zkušební trénink v pantoflích a v testech obsadil desáté místo. "Tehdy měl jen výbušnost a žádnou techniku. Dost jsem pochyboval, že se zlepší, ale dokázal to," uvedl trenér korejské reprezentace Kang Kwang-pe.

Výsledky skeletonu mužů (po dvou ze čtyř jízd)

1. Jun Song-pin (Korea) 1:40,35 (50,28+50,07), 2. Tregubov (OSR) -0,74 (50,59+50,50), 3. Dukurs (Lot.) -0,88 (50,85+50,38). 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články