Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Skeleton: Risk i pevné nervy mohou zlato přisoudit leckomu. Dočká se ho fenomén Dukurs?

Hlavou napřed se v ledovém korytu ve středisku Alpensia vydají za zlatem nejlepší skeletonisté světa. Domácí reprezentant Jun Sung-bin může dokonat zatím téměř dokonalou sezonu, fenomenální Lotyš Martins Dukurs chce zase po dvou stříbrech konečně získat titul, který mu dlouho uniká. Mezi ženami po zlatu pokukuje obří talent z Německa, Jacqueline Löllingová. Češi budou bohužel na nejprestižnější scéně opět chybět.

Martins Dukurs v korytě ve Svatém Mořici
zdroj: AP autor: Urs Flueeler

Ani šestnáct let po obnovené premiéře skeletonu na olympiádě se pro Hry v Koreji nenašel nástupce jediného českého reprezentanta-olympionika Josefa Chuchly. Jeho 24. místo na ZOH v Salt Lake City v roce 2002 tak dodnes zůstává jedinou českou stopou v olympijské historii skeletonu.

Zdálo se, že další malý český zápis do dějin skeletonu na olympiádě by mohl obstarat naturalizovaný Němec Philipp Mölter. Čtyřiadvacetiletý skeletonista ale odjel jen dva nepříliš úspěšné závody ve Světovém poháru a po loňském MS, kde skončil čtyřiatřicátý, už neodjel žádný soutěžní závod. Skeleton tak bude jedinou individuální disciplínou, ve které Česká republika nebude mít žádné zastoupení.

Přesto bude mít soutěž skeletonistů a skeletonistek i pro nezaujatého diváka obrovský náboj  – a to nejen proto, že jde o atraktivní sport, ve kterém se sportovci řítí ledovým korytem střemhlav dolů obrovskou rychlostí. Jde o jeden z nejmladších, ale i paradoxně nejtradičnějších sportů, když se objevil už ve Svatém Mořici na ZOH v letech 1928 a 1948, do programu se ale znovu v jiném prostředí dostal až v roce 2002.

Za oněch šestnáct let do olympiády v Pchjongčchangu se skladba nejúspěšnějších zemí proměnila hned několikrát – a doposud nikdo, ani mezi muži, ani mezi ženami, nedokázal obhájit zlatou medaili.

Bude nejlepší skeletonista historie Dukurs konečně zlatý na olympiádě?

Je velmi pravděpodobné, že k tomuto případu dojde i letos. Mezi muži se do historie už několikrát mohl zapsat Martins Dukurs, pravděpodobně nejlepší skeletonista všech dob, který ale ani ve Vancouveru ani v Soči těsně nedosáhl na zlatou medaili a v obou případech skončil stříbrný. Před čtyřmi lety to navíc bylo proto, že první skončil Alexandr Treťjakov, kterému bylo později kvůli ruské dopingové aféře zlato odebráno.

Pětinásobný mistr světa a osminásobný vládce Světového poháru bude jistě patřit k velkým favoritům i v olympijském klání, letošní sezona mu ale zdaleka nevyšla podle představ. Přestože Dukurs ovládl všech osm posledních ročníků SP v řadě, letos skončil přes dvě sezonní prvenství v celkovém pořadí dokonce mimo elitní trojku.

Je tedy otázkou, jak se Dukurs dokáže připravit na vrchol sezony, jasným favoritem na zlato by ale měl být někdo jiný – konkrétně domácí reprezentant Jun Sung-bin, který by pro Jižní Koreu mohl vybojovat první medaili v historii.

Třiadvacetiletý skeletonista dělá obrovské pokroky a jeho progres vyvrcholil právě letos, když ve Světovém poháru jen velmi těžko hledal konkurenci. Z prvního místa byl vystrnaděn jen dvakrát, a to právě Dukursem. Na poslední závod sezony do Königsee přitom ani nemusel jet, taková byla jeho dominance.

Skeletonový trůn je mezi ženami na dosah. Potvrdí Löllingová skvělý rok?

Ženský závod o zlato by měl být podstatně vyrovnanější. Obhájkyně zlata v Soči Britka Lizzy Yarnoldová od svého vrcholu kariéry jde s formou pomalu dolů, byť se loni v Königsee vypracovala k bronzové medaili, přestože byla v celkovém pořadí Světového poháru až devátá.

Program závodů ve skeletonu

15. února, 2:00: 1. a 2. jízda skeletonistů
16. února, 1:30: 3. a 4. jízda skeletonistů
16. února, 12:20: 1. a 2. jízda skeletonistek
17. února, 12:20: 3. a 4. jízda skeletonistek

Místo

Ledové koryto Alpensia

Soutěže

skeleton (M, Ž)

Počet závodníků

50 závodníků z 23 zemí

Česká účast

bez české účasti

Podobný scénář by devětadvacetiletá skeletonistka ráda zopakovala i nyní, a to nejen proto, že letos v seriálu skončila úplně stejně. Kromě jednoho třetího a jednoho čtvrtého místa ale Yarnoldová zapadla spíše do průměru.

Nevyrovnané výkony favoritek svědčí o tom, že by soutěž skeletonistek měla být dramatická a nepředvídatelná. Jedinou větší konstantou letošní sezony je dvaadvacetiletá Němka Jacqueline Löllingová, která je pravděpodobně největší favoritkou na zlato. Nikdo jiný nedokázal vytěžit v letošní sezoně více než dvě prvenství v závodu Světového poháru, zato Löllingová triumfovala čtyřikrát. Na loňskou světovou šampionku tak stojí za to si vsadit.

Jinak by ale pole mělo být velmi vyrovnané. Zazářit mohou jistě i Rakušanka Janine Flocková či Ruska Jelena Nikitinová, zvláště u první jmenované si ale divák nemůže být jistý, zdali skončí první, či dvacátá. Ze hry jistě nebude ani stálice posledních sezon, pětadvacetiletá Němka Tina Hermannová, která v celkovém pořadí Světového poháru v posledních čtyřech sezonách neskončila hůře než třetí, což se žádné jiné soupeřce nepodařilo.

Čtyři jízdy, které skeletonisté na olympiádě pojedou místo klasických dvou ve Světových pohárech, přitom budou skvělým průsečíkem mezi výbušností a riskantní jízdou a na druhé straně pevnými nervy a konzistentními výkony. Otázka, kdo z tohoto měření sil vzejde jako nejlepší, je tedy zcela otevřená.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články