Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Jsou libo světelná sprcha anebo laser? O české olympioniky je v Koreji postaráno

I v malých a stísněných prostorech se dají dělat velké věci. Lékaři české výpravy jsou výborně vybavení. V deseti bednách si přivezli vše důležité. Mají vlastní léky i přístroje. Sportovcům připravili třeba vysoce účinný laser či světelnou sprchu.

Světelný déšť
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

"Do lékařských kuchyní Němců nebo Britů nevidíme, ale co víme, tak patříme k nejlépe vybaveným týmům," uvedl šéf výpravy Martin Doktor. "Medicínsky se snažíme být samostatní a nezávislí na místním zdravotnictví, i když tady je na vysoké úrovni a perfektně vybavená poliklinika. Je ale dobré mít věci, na které jsme zvyklí, jako třeba léky," dodal vedoucí lékař Jiří Neumann.

Vedle vysoce výkonného laseru pro urychlení léčby úponových potíží a světelného deště jsou na masážních stolech připraveny i lymfodrenážní kalhoty pro unavené nohy, vedle v ordinaci je diagnostický ultrazvuk, tzv. radiofrekvenční terapie a malý přenosný přístroj na oscilaci. "Vše krát dvě, protože vesnice jsou dvě," připomněl Neumann. "Na všech úrovních se olympiáda mění a zdokonaluje," dodal.

Světlo pomáhá s aklimatizací

V místnosti velké dva krát čtyři metry lékaři instalovali konstrukci pro světelný déšť. "Mělo by to přispět k rychlejší aklimatizaci, podle studií nabuzení světlem pomůže zvýšit výkonnost. Funguje to centrálně přes mozek, který potom dává impulz svalovým vláknům," vysvětlil Neumann.

O využití silného LED záření přemýšleli krasobruslař Michal Březina i běžec na lyžích Martin Jakš. "Uvažuju, že bych tam po probuzení strávil půl hodiny, abych se probral a tělo si navyklo, že musí být ráno rozehřáté a probuzené," plánoval Březina, který bude v Koreji závodit nezvykle dopoledne. "Tohle jsou novinky, které jsem na olympiádách nezažil. Je dobře, že se vymýšlejí nové věci," uvedl Jakš.

Světelný déšť není experimentem ani úplnou novinkou. "Je to samozřejmě prozkoumané. Světelná terapie byla vymyšlená už dříve, ale konstrukci vymysleli Češi. Hrajeme si s tím. Následující akce jsou na východ, mohli bychom to vyšperkovat," podotkl Neumann. Další hry budou v roce 2020 v Tokiu a 2022 v Pekingu.

Laser už vyzkoušel Březina

Na rychlejší prohřátí tkáně je i oscilace, což umožňuje urychlení regenerace, popřípadě lepší hojení bolavých zad a ztuhlé šíje. Další z lékařů týmu Jaroslav Větvička označil za zásadní především vysoce účinný laser.

"Používá se na mikrotraumata pohybového aparátu. Dlouhodobá léčba je během her zbytečná," řekl Větvička. "Už jsme ho i otestovali, protože jeden krasobruslař dorazil s lehčím zraněním," zmínil Větvička úspěšnou aplikaci na Březinovi. "Stačila jedna léčebná kúra laseru a je to dobré. Rameno nebolí," usmíval se Březina.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články