Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Vzdálenost lepší než v Soči či zalepená kuchyňka. Češi si vesnici zatím vesměs pochvalují

Sedm pater v horské vesnici v Pchjongčchangu a osm v přímořském Kangnungu se začíná pomalu plnit českými sportovci. Reprezentanti si obytné prostory zatím chválí. Pokoje jsou neveliké, ale útulné. Vzduch zlepšuje stoupající pára ze zvlhčovačů. Jediným drobným negativem jsou zalepené kuchyňské linky či police.

Pokoj v olympijské vesnici v Pchjongčchangu
zdroj: ČTK/ZUMA/ autor: Petter Arvidson

Vesnice pro sportovce v Pchjongčchangu pojme 3500 sportovců s doprovodem, ve druhé je 2400 postelí. Česká výprava čítá 93 reprezentantů, přičemž v Kangnungu jsou na ledové sporty rychlobruslaři a krasobruslaři, hokejisté přijedou až koncem týdne.

"Mně se to líbí. Není to tak roztahané jako v Soči, kde to bylo pojaté velkolepě a všechno bylo daleko. Je to kompaktní, na jednom místě. To je super," řekla rychlobruslařka Martina Sáblíková, která startuje na čtvrtých Hrách. "Z prvních v Turíně si ale už skoro nic nepamatuju. Jen to, že jsem byla ze všeho vytřískaná. Jé, potkala jsem tohohle a támhle je tenhle," uvedla trojnásobná olympijská šampionka.

Každá z vesnic je tradičně rozdělena na tři části - vstup, náměstí s vlajkami a budovou s kadeřnictvím, kavárnou, poštou či bankou, a ubytovací část.

Prvotní obavy opadly

V Pchjongčchangu se bydlí v patnáctipatrových panelácích. Češi vyvěsili vlajky do oken v sedmi spodních patrech. Nad nimi jsou Poláci a nahoře Turci. "Je to sídliště, ale baráky z okna vypadají dobře. Když jsem viděl letecký pohled, tak jsem se toho děsil malinko víc," řekl běžec na lyžích Martin Jakš. "Nejvíc se mi líbilo paradoxně v Soči. Bylo to malinko menší, žádné kontroly na sportovišti a měli jsme štěstí, že jsme bydleli v pěkné a dodělané vesnici," řekl účastník třetí olympiády.

Jediným větším zádrhelem je, že o jeden apartmán (každý má pět pokojů) na horách se Češi zatím dělí s Poláky. "Máme dostat každý svůj. Nevyhnutelně i v jiném baráku. Je lepší mít vlastní apartmán než nemít. Musíme mít vždycky v rezervě jeden pokoj jako marodku," řekl šéf české výpravy Martin Doktor.

V přízemí jsou lékaři, i se světelnou sprchou, a vedení výpravy. Ve společenské místnosti je kávovar, minipingpong a nápis "Czech Team si tyká".

Ve všech apartmánech jsou zakryté kuchyňské linky, aby se nepoužívaly. "Zalepili i poličky a lidi si nemají kam dát věci," zlobil se Doktor. "Škoda kuchyně, trošku chybí, že si nemůžeme udělat třeba pití a musíme chodit do jídelny," řekl Jakš.

Převážně se bydlí na pokojích po dvou. Třeba snowboardistka Ester Ledecká bude mít jeden s matkou Zuzanou. Na Jakše vyšla sólo postel. "Měl jsem výsostné postavení si vybrat, protože je nás tu lichý počet, tak jsem to vzal," usmíval se.

Improvizovat s Korejci nejde

Zvlhčovače suchého vzduchu si česká výprava do obou vesnic pronajala. Televize ale zakoupila. "Vyšlo to levněji než je pronajmout," řekl Doktor, který se musel naučit při jednání s Korejci jednu zásadu: mít vše dopředu naplánované. "Nejsou schopni improvizace. Cokoli je jinak, tak nevědí, co s tím," konstatoval.

V rezidenční zóně nechybí prostor pro dopingové kontroly, obří jídelna je v kruhové starší budově sousedící s českým ubytováním. Z pokojů Češi vidí na polikliniku. Hrací koutek má každý z paneláků v suterénu, kde je i menší posilovna. Biatlonisté si dole do chodby navíc na zeď přivrtali posilovací stroj na soupaž.

V Kangnungu bydlí Češi hned v prvním domě po vstupu do rezidenční části a rovněž v blízkosti jídelny. "To je hodně příjemné. Není to jako v Soči, kde to bylo docela daleko přes park," řekl krasobruslař Michal Březina. Na druhou stranu v Koreji to je blízko všude. Za domem má český tým lékařské centrum, fitness i hernu.

Na předešlých hrách sportovci hojně využívali kola. V Koreji jsou v horské vesnici zakázané, ale ani v druhé je nepotřebují, i když například Nizozemci si je přivezli. "V Rusku jsme je stejně měli jen do té doby, než přijeli hokejisté," pousmál se Březina při vzpomínce na minulou olympiádu a příjezd Jaromíra Jágra a spol.

Počasí v Koreji je zatím hodně mrazivé, ale po sněhu většinou ani památky. Bílá pokrývka je jen na sportovištích, stráně jsou hnědé a cesty prašné. "Možná chybí trochu zeleně, ale doplnili to tkanými koberci, nebo co to je," řekl Jakš.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články