Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Kvůli Američanům na led v sedm ráno. Člověk musí být připravený na vše, říká Březina

Bude to malý návrat do dětských let. Brzké vstávání, trénink od sedmi ráno a soutěže dopoledne. Michal Březina si v dějišti olympijských her v Pchjongčchangu musí zvykat na nezvyklý režim. Důvod? Organizátoři se kvůli časovému posunu oproti USA rozhodli zahájit většinu krasobruslařského programu již v 10 hodin.

Michal Březina
zdroj: ČTK/AP/ autor: Pavel Golovkin

"Vše je ale podřízené zájmům americké televizní stanice NBC, která vlastní vysílací práva. A mužské krasobruslení je pro ni jeden ze sportů s (americkou) nadějí na medaili. Chtějí to vysílat v čase, kdy v Americe budou sedět lidé u televize a sledovanost bude obrovská," uvedl Březina po tréninku v Ledové aréně v Kangnungu.

Netradičně závodil i na předešlých Hrách v Soči, kdy byl ale program posunutý opačně. Krasobruslaři o medaile bojovali pozdě večer. "V Rusku se jel brzy ráno short track, který také Američany zajímá. Teď se to otočilo. Člověk prostě musí být připravený na všechno," řekl smířeně sedmadvacetiletý krasobruslař, který startuje na třetí olympiádě.

Jako zamlada

Brzký čas závodů ovlivňuje i rozpis tréninků a celý program dne. Ve středu například Březina půjde trénovat již v sedm hodin ráno. "Dá se říct, že je to návrat do dětských let. Když jsem byl malý, chodil jsem na led na šestou. Posledních deset let jsem byl ale na ledě nejdříve v devět," přiznal. "Asi si ale půjdu jen zabruslit a nebudu skákat. Jde jen o to, abych si zvyknul, že jsem tak časně na ledě," uvedl Březina.

Brněnský rodák přicestoval do Koreje v neděli a postupně se aklimatizuje. "Už je to lepší. V pondělí večer jsem usnul kolem půl jedenácté, ráno jsem vstal v sedm a docela v pohodě. Ještě to musím s ohledem na začátek závodu posunout, ale to nebude problém," řekl Březina, který plánuje, že bude vstávat kolem šesté, aby si mohl dojít v klidu na snídani a připravit se. "Snídani vynechávat nebudu. Nemůžu jezdit na lačno, to mi nejde," pousmál se bronzový medailista z mistrovství Evropy 2013.

Hodí se i světelný déšť

K tomu, aby ráno tělo začalo rychleji fungovat, zřejmě využije i místnost s takzvaným světelným deštěm. Přímo v olympijské vesnici má český tým připravenou speciální místnost se zářivkami. "Je to hodně intenzivní světlo a tělo se tam fakt probudí. Možná to v následujících dnech využiju a po probuzení tam strávím půl hodiny, abych se probral a tělo si navyklo, že musí být ráno skutečně rozehřáté a probuzené," uvažoval.

Březina se chystá na třetí olympiádu, žádný zvýšený tlak si ale nepřipouští. "Beru to jako každý jiný závod. Asi to na mě ještě nedolehlo, i proto, že tu není celá výprava. Den funguje jako tréninkový. Možná zafungovalo i to, že už jsem na dvou olympiádách byl a vím, co mám očekávat," řekl Březina, který ve Vancouveru i v Soči obsadil 10. místo.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články