Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: Sport 1975

Člověk nikdy neví, co se ve vzduchu stane a kam poletí, říká Pančochová k podmínkám v Koreji

Na první pohled se ničeho nebojí, protože na snowboardu skáče vysoko. Sama ale přiznává, že občas mívá strach. Rebelka na sněžném prkně Šárka Pančochová je však jenom člověk. "Někdy mám strach. Když podmínky nejsou úplně ideální a skoky jsou velké, tak je to hra sám se sebou. Člověk si to musí srovnat v hlavě a připravit se na to fyzicky i psychicky," říká reprezentantka ve snowboardingových disciplínách.

Šárka Pančochová
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Závodníci alpských a snowboardových disciplín se potýkají v Koreji s nepříznivým počasím. Silný vítr zatím komplikuje starty a s nepříjemnými povětrnostními podmínkami se potýkaly také ženy ve slopestylu. "Bylo to náročné, protože se podmínky měnily. Vítr foukal sem a tam a nebyl konstantní, že by foukal jedním směrem. Periferně jsem sledovala vlajky, kam vítr fouká a je to takové, že člověk nikdy neví, co se ve vzduchu stane a kam poletí," popisuje Pančochová.

Korejští organizátoři si pohráli také s překážkami, takže kromě specifického počasí se závodnice musely vypořádat i se zvýšenou náročností tratě. "Obzvlášť raily byly vysoké, některé překážky byly vyšší než já, takže se na nich jezdilo docela rychle a intenzivně. Když z toho člověk nespadl dobře, tak to bolelo. Ale když jsme si na to už zvykly, tak to bylo trochu lepší. Když je člověk na to zvyklý, že musí jet rychle, tak čím rychleji, tím lépe," dodává Pančochová.

Snowboarding založený na jízdě plné triků přitom není typickým olympijským sportem a svým volnomyšlenkářstvím v provedení se vymyká tradičnějším zimním disciplínám. "Teď je to z padesáti procent o mentální stránce a padesát o fyzické. Když jezdíš dobře v tréninku a jsi v největším klidu, tak když v závodě nejsi připraven psychicky, tak to nedáš," vysvětluje Pančochová, která v olympijském závodě ve slopestylu skončila v Koreji na 16. místě.

"Spousta sportovců s tím bojuje. Je to celkem náročné v tom, že máš jen dvě jízdy, tak se člověk zničehonic vystresuje a je hrozně ztuhlý a neumí se uvolnit. Když se umíš psychicky srovnat, tak to pak dáš, ale je to náročné a trvá to," upozorňuje Pančochová.

Důležité je tak zachovat si nějakou osobní pohodu a snažit se nestresovat tím, jak to dopadne. Ne vždy se to však může dařit. "Je to tak, ale je to trénink. Prostě to trvá. Je to delší doba. Já mám třeba většinou závodní jízdy lepší než ty tréninkové," přiznává česká snowboardistka.

Ačkoli skončila až šestnáctá, jízdu stejně jako její profil si užila. "Musím říct, že ty skoky byly fakt super. Když bylo příjemné počasí, nefoukalo, tak je to parádní. Ty skoky jsou super. Ani nejsou nějaké obří, mají dobrou velikost. Není to jak v Soči, není to úplně přestřelené. Je to fakt příjemné, člověk si na tom udělá triky, mě to bavilo," říká Pančochová.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články