Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Pančochová na Soči nenavázala, skončila šestnáctá. Dominovala Andersonová

Šárka Pančochová nedokázala navázat na své umístění z olympiády v Soči, kde skončila pátá, a ve finále slopestylu obsadila šestnáctou příčku. Lépe se jí podařila první z dvou jízd, za kterou dostala 43,46 bodu. Zlato slaví Američanka Jamie Andersonová, k jejímuž zisku rovných 83 bodů se žádná ze soupeřek nedokázala přiblížit. Řada aktérek včetně české reprezentantky se však shodla, že závod měl být odložen. A že jsou rády, že přežily. Mezinárodní lyžařská federace (FIS) nicméně odmítla, že by závod byl nebezpečný.

Šárka Pančochová
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Kvůli větru ve Phoenix Parku byla už v neděli zrušena kvalifikace. Dvoukolové finále, oproti obvyklým třem jízdám, navíc začalo s více než hodinovým zpožděním. Pančochová v něm startovala jako první z pětadvaceti snowboardistek.

V závěru první jízdy musela zabrzdit kvůli poryvu, vynechala skok a se známkou 43,46 bodu se zařadila v polovině na jedenácté místo. "Viděla jsem, že jedu pomalu a fouklo mi. Věděla jsem, že bych si dala hroznou hranu, tak jsem nechtěla riskovat. Bylo to jen o tom, kdo vůbec nějakou jízdu odjede," řekla Pančochová.

Ve druhé jízdě se nezlepšila a nenavázala na pátou příčku ze Soči. Před čtyřmi lety útočila na medaili, ale po těžkém pádu ve druhé jízdě o šanci přišla. "S holkama jsme si před startem popřály štěstí a ať to všichni přežijí ve zdraví. Dnes to byl spíše boj o přežití," uvedla Pančochová.

Stejně jako například Slovenka Klaudia Medlová, jež měla v první jízdě ošklivě vypadající pád, i Pančochová soudila, že měl být závod přeložen. "Chápu, že mají nasmlouvané televizní časy, ale my se všichni snažíme sem kvalifikovat, chceme zajet dobré jízdy a pak to vypadá takhle hrozně. Víceméně nikdo neodjel žádnou jízdu. Je to špatná reprezentace snowboardingu," dodala Pančochová.

Andersonová už v polovině suverénně vedla a větrnou loterii vyhrála s rovnými 83 body. Navázala na nedělní triumf krajana Redmonda Gerarda, jenž kraloval slopestylu teprve v 17 letech. Díky povedeným druhým jízdám se dostaly na medailové příčky Kanaďanka Laurie Blouinová a Finka Enni Rukajärviová, jež po stříbru ze Soči bere v Koreji bronz.

"Byla jsem úplně mimo z toho, že se jelo. Nahoře jsem si chtěla jen sednout a brečet. Dvě hodiny se mi třáslo celé tělo, protože jsem měla strach jet," popsala spolufavorizovaná Norka Silje Norendalová, která nakonec skončila čtvrtá.

Boční vítr měl za vinu řadu pádů při vysokých skocích. Dvě čisté jízdy nezajela ani jedna závodnice, tu první bez problémů dokončilo jen pět. Z 50 jízd skončilo pádem 32.

FIS: Závod bezpečný byl

"Jasně, že to mělo být přeloženo," přikyvovala Rakušanka Anna Gasserová. "Bylo to hrozně nebezpečné, jsem hlavně ráda, že se mi nic nestalo," dodala. Pozdější vítězka Andersonová byla podle ní jediná, kdo chtěl dnes závodit. "Protože má nejbezpečnější jízdu," vysvětlila Gasserová, jež skončila o místo před Pančochovou.

Andersonová měla rozdílný názor. "Pár holek sice říkalo, že jet v těch podmínkách není bezpečné, ale náš sport není sám o sobě bezpečný," prohlásila. "Po první tréninkové jízdě už si ale nikdo nestěžoval a nakonec jsme to odjely docela v pohodě," dodala.

Mezinárodní lyžařská federace uvedla, že ačkoli podmínky byly náročné, tak závod byl bezpečný. "Hlavní prioritou pro FIS je bezpečnost sportovců a FIS by nikdy neuspořádala závod, kdy by nebyla bezpečnost zaručena. Jury detailně monitorovala situaci po celý den včetně konzultace s trenéry a usoudila, že je to v mezích toho, aby byl závod bezpečný," uvedla FIS.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články