Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Plavání 2024

Loterie jménem slopestyle prý připomínala spíš jízdu v aerodynamickém tunelu

Kdo má pravdu? Ze snowboardistek snad jen olympijská vítězka Jamie Andersonová z USA souhlasila s rozhodnutím odjet závod ve slopestylu v ostrém větru, který udělal ze závodu nebezpečnou loterii. Ostatní byly většinou zásadně proti. Jenže zástupci Mezinárodní lyžařské federace měli svůj názor a ten byl opačný.

Pád Mijabi Onitšukaové
zdroj: Reuters autor: Issei Kato

Úspěšná obhájkyně zlata Andersonová po závodě prohlásila: "Pár holek sice říkalo, že jet v těch podmínkách není bezpečné, ale náš sport není sám o sobě bezpečný. Po první tréninkové jízdě už si nikdo nestěžoval a nakonec jsme to odjely docela v pohodě," řekla vítězka. 

Mezinárodní lyžařská federace uvedla, že ačkoli podmínky byly náročné, závod byl bezpečný. "Hlavní prioritou pro FIS je bezpečnost sportovců a FIS by nikdy neuspořádala závod, kdy by nebyla bezpečnost zaručena. Jury detailně monitorovala situaci celý den včetně konzultace s trenéry a usoudila, že je to v mezích toho, aby byl závod bezpečný," uvedla FIS.

Olympijská obojživelnice Ester Ledecká měla zhruba ve stejném čase startovat tentokrát na lyžích v obřím slalomu, který byl zrušen pro prudký vítr, jenž dělal z branek na svahu mávátka. Jako nezúčastněná to viděla trochu jinak. "Slopestyle je nebezpečný i v bezvětří. Teď plavaly vzduchem nakonec i snowboardačky. Chtělo se mi jít za ně stávkovat! Přivázat se k zábradlí navzdory větru a minus 20 stupňům," řekla. Česká účastnice závodu Šárka Pančochová řekla, že šlo hlavně o přežití a své medailové ambice obětovala jistotě a radši skončila zdravá, jako mnoho dalších.   

Bronzová medailistka Enni Rukajarviová přiznala, že to bylo hodně náročné. "Bylo to špatné. Jsem ráda, že jsem dobře dopadla, ale ještě víc, že se nikdo vážně nezranil."

Hodně k tomu má co říct i Aimee Fullerová z Británie, která po tvrdém pádu skončila sedmnáctá. "Ve druhém kole jsem dostala správnou rychlost, ale ve vzduchu jsem měla pocit, jako bych byla pod plachtou na plachetnici," řekla šestadvacetiletá snowboardistka. "Vítr mě strhl na stranu a neměla jsem šanci dopadnout správně. Byl to nejtvrdší závod, který jsem kdy jela - bylo to jako jet v aerodynamickém tunelu. Nebyl to správný obraz našeho sportu. Je to škoda," dodala.

"Myslím, že to nebyla spravedlivá soutěž a jsem trochu zklamaná pořadateli, že nás v tom nechali závodit," řekla Anna Gasserová, jejíž medailové ambice skončily na patnáctém místě.

Bronzová ze Soči Jenny Jonesová uvedla pro bbc.com, že je to pro ni je absolutní šok, že se v tomhle počasí finále vůbec jelo. "Byla to celé loterie," řekla. "Zajímalo by mě, o čem si rozhodčí povídali a proč někdo neřekl, že to odložíme."

Sportovní komentátor BBC Ed Leigh si myslí, že by se měly vznést vážné dotazy proč se v těchto podmínkách závod konal. "Nebylo to o tom, kdo byl ten den nejlepší, bylo to o tom, kdo měl nejlepší podmínky," řekl s tím, že dvě ze tří medailí získaly závodnice, s nimiž nikdo nepočítal. "Těší mě jediné, že se nikdo vážně nezranil."


Zdroj
bbc.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články