Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Čím bude olympiáda výjimečná? Korejským sblížením, ale i počtem českých sportovců

Zimní olympijské hry v jihokorejském Pchjongčchangu odstartují 9. února a slavnostní zakončení proběhne 25. února. Jaké budou XXXIII. zimní Hry a co můžeme očekávat? Samostatnou kapitolu bude představovat snížení napětí na Korejském poloostrově po mírových rozhovorech obou stran. Ze sportovního pohledu se sportovci i fanoušci mohou těšit zejména na navýšení počtu disciplín. Jedno je však jisté: Český olympijský výbor (ČOV) vyšle do Koreje rekordní počet reprezentantů, kteří se pokusí překonat zisk osmi cenných kovů ze Soči.

Sport
zdroj: ČT4

Zimní olympijské hry se vrací do oblasti východní Asie přesně po dvaceti letech. Tentokrát však ne do Japonska, ale do Jižní Koreje. Kromě výrazného časového posunu (+8 hodin od středoevropského času) se sportovci musí připravit také na tamní podmínky včetně studeného prostředí i s teplotami hluboko pod bodem mrazu.

Ačkoli Pchjongčchang bude disponovat na sportovištích nevlídnými teplotami, o to větší zapálení jihokorejských fanoušků a vřelé přijetí slibují tamní organizátoři Her. Další "oteplování" předvedly státní garnitury Severní a Jižní Koreje, které s vrcholícími přípravami na olympiádu zmírnily napětí na Korejském poloostrově.

Olympijské sblížení obou znesvářených států, které jsou fakticky stále ve válečném konfliktu od roku 1953, kdy byla přerušena korejská válka, výrazně uklidnilo zejména samotné sportovce. Právě na příkladu korejského smíření tak můžeme být svědky jednoho z poselství těchto olympijských her.

Je nám líto, video expirovalo.
90′ ČT24

V kontrastu s korejským sblížením je problematické Rusko

"Pro mě je to velmi milé překvapení, protože ze začátku byly velké obavy, zvláště v průběhu léta eskalovala situace okolo Severní Koreje. Nedávno jsem byl na obědě s jihokorejským velvyslancem a byl úplně nadšený a mluvil s velkým entusiasmem o mírových rozhovorech. Úplně jsem cítil, že to je věc, která rezonuje Koreou," řekl Jiří Kejval, předseda ČOV.

Výsledkem je tak nejen plánovaný společný nástup zástupců Severní a Jižní Koreje pod společnou vlajkou, ale také například jednotný korejský tým hokejistek. Ne každému se to však líbí, zejména pak samotným hokejistkám z jižní strany Koreje. "Je to složitá situace, z politických důvodů náš tým využili, ale jde o něco většího, než o nás. Snažíme se to zvládnout, jak nejlépe umíme," uvedla jedna z hráček.

Další nepřehlédnutelnou kapitolou je otázka (ne)startu ruských sportovců. Po skandálu, kdy byla Ruská federace usvědčena ze státem organizovaného dopingu a manipulace s antidopingovými vzorky na olympiádě v Soči, nemohou reprezentovat Rusko a na olympiádě budou pouze pod neutrální olympijskou vlajkou a označením "olympijští sportovci z Ruska" (OSR, v anglické verzi jako OAR).

Změn dozná vysílání v České televizi

Ze sportovního hlediska se bude jednat o olympiádu s rekordním počtem disciplín, těch bude 102. Z českého pohledu se jedná zároveň o nejpočetnější výpravu reprezentantů, s největší pravděpodobností půjde o 94 českých sportovců.

Tyto Hry, jejichž rozpočet se pohybuje okolo 2,1 miliardy eur, budou patřit podle slov Kejvala k těm úsporným. "Je potřeba říct, že Korejci původně kandidovali už v roce 2003 a o jediný hlas tehdy prohráli s Vancouverem (na rok 2010). Už tehdy měli připravená všechna sportoviště. Když jsem se tam byl podívat, tak některá sportoviště rekonstruovali a dávali dohromady, dívají se na trvalou udržitelnost," dodal Kejval.

Jiný bude i rozsah televizního vysílání v České televizi, která přenáší olympijské hry od roku 1956. V boji o televizní práva na olympijské hry až do roku 2024 vyhrála americká společnost Discovery, která byla ochotná zaplatit částku ve výši 1,3 miliardy eur.

Majitel práv však obdržel podmínku, že musí zabezpečit 100 hodin volně přístupného vysílání. Česká televize jako zástupce veřejnoprávního vysílání, která bude moct vysílat pouze na programu ČT sport, si vyjednala navýšení ze 100 na 190 hodin živého vysílání.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články