Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Čeští hokejisté prohrávali, překvapení s Koreou ale na úvod nedopustili

Čeští hokejisté sice s Korejci prohrávali 0:1 hned v úvodu první třetiny, nakonec ale skóre otočili a na začátek olympijského turnaje vyválčili díky Kovářovi a Řepíkovi tři body za vítězství 2:1. O plný bodový zisk se nicméně svěřenci Josefa Jandače museli strachovat až do poslední sekundy. Dalším soupeřem českého týmu bude v sobotu obhájce zlata Kanada. Zámořský výběr si na úvod s přehledem poradil se Švýcary, které porazil 5:1. Utkání s Kanadou začne ve 4:10 SEČ, přímým přenosem jej odvysílá ČT sport a web olympiada2018.ceskatelevize.cz.

Radost českých hokejistů
zdroj: REUTERS autor: Brian Snyder

Možná by se mohlo zdát, že největší show zápasu připravily severokorejské roztleskávačky, které svým synchronizovaným pohybem v hledišti připomněly "zlaté časy" spartakiádního šlágru Poupata, ale vše bylo po necelých osmi minutách hry jinak.

Češi totiž působili v úvodu totálně zakřiknutým dojmem, zatímco Korejci nervozitou ze své olympijské premiéry netrpěli ani zdaleka. Obávaný jednatřicetiletý útočník Čo Min-Ho, který krátce působil pod Josefem Jandačem i ve Spartě, se totiž po asistencích Radunskeho a Swifta dostal k zakončení a přesnou ranou do pravého horního rohu překonal Francouze.

Z úvodní ledové sprchy se však Češi záhy oklepali, byť jim k tomu dopomohl i fakt, že Korejci v další šanci do prázdné minuli. Pak už přišla využitá přesilovka po hákování Younga. Řepík v útočném pásmu dokázal ve 12. minutě vypálit k Janu Kovářovi, který už puk dostrčil za Daltonova záda.

Je nám líto, video expirovalo.
Česko - Korea

Tým však oslabil Radil, ale Francouz dokonale využil Řepíkova postavení, nahodil kotouč na Birnera, který jej posunul k útočníkovi Sparty, a ten si z Daltona udělal dobrý den.

Po dlouhé době se ukázali i svěřenci Jima Paeka, ze začátku druhé třetiny se do šancí dostali Lee Don-Ku a Radunske. Domácí diváci při jakémkoli korejském útoku propadali doslova euforickým mdlobám. Korejci doráželi stále víc, prezentovali se nebojácným hokejem. Hru ale k jejich nelibosti kouskovala postavení mimo hru.

Na druhé straně byla z dobré pozice po nahrávce Kováře vyražena Eratova střela a Daltonovy reflexy vyzkoušel po devíti minutách druhého dějství i Červenka. Z ostrého úhlu se zase snažil překvapit Mozík. Půl minuty před koncem 2. třetiny pak zahrozil Kim Ki-Sung. A po Nakládalovi si šel na trestnou lavici sednout i Němec.

Přesilovku přečkali Češi bez šrámů, aktivitou je nicméně v úvodu závěrečné dvacetiminutovky převyšovali Korejci. Hubený náskok o jeden gól trval dál, a to i přes dvě power-play Jandačova souboru. Korea - v pro oči jinak úmorném utkání - nepolevovala v osobních soubojích a tak jednou z mála větších šancí byla Červenkova tyč. Minutu před koncem Paek stáhl brankáře a Francouz se blýskl zákrokem v poslední vteřině.

"Soupeř byl opravdu těžký, musím před Korejci smeknout a pochválit za výborný zápas. Měli jsme s nimi hodně práce. Hrají výborně do obrany, jsou zatažení, nepustí vás do žádné velké šance, mají výborného gólmana, který podal skvělý výkon. To je důvod, proč jsme nedali více gólů," zhodnotil Francouz. Zatěžkávací zkoušku tak mají Češi za sebou, bylo to však se zřetelnými porodními bolestmi. 

Korea - ČR 1:2 (1:2, 0:0, 0:0) Branky a nahrávky: 8. Čo Min-ho (Radunske, Swift) - 12. Jan Kovář (Řepík, Sekáč), 17. Řepík (Birner, Francouz). Rozhodčí: Lemelin (USA), Öhlund - Pihlblad (oba Švéd.), Suominen. Vyloučení: 3:4. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 6025. 

Korea: Dalton - Kim Won-čon, Young, Regan, I Ton-ko, So Jong-čon, Plante, O Hjon-ho - Testwuide, Kim Sang-uk, Kim Ki-song - Swift, Radunske, Čo Min-ho - Šin Sang-u, Kim Won-čong, Pak U-sang - Pak Čin-kjo, I Jong-čon, Šin Sang-hun - Čon Čong-u. Trenéři: Pek Či-son, Kim U-Če, Son Ho-Sung a Richard Park.

ČR: Francouz - O. Němec, Vitásek, Nakládal, Polášek, Mozík, Kolář, od 30. navíc Jordán - Řepík, Horák, Birner - Erat, Jan Kovář, Sekáč - Vondrka, Mertl, Červenka - Radil, Koukal, T. Zohorna. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Jaroslav Špaček a Václav Prospal.

Josef Jandač (trenér): "Bylo to těžké utkání a pro nás důležité první vítězství. Bylo to trošku nervózní, hlavně v první třetině. V okamžiku, kdy jsme šli do vedení, tak jsme doufali, že přidáme nějaký gól, abychom se trošku zklidnili. Ten ale nepřišel, i když jsme nějaké šance měli. S přibývajícím časem přišla i oslabení, která jsme ubránili, což bylo důležité. Když se to chýlilo ke konci, bylo to pro kluky těžké, abychom neudělali nějakou chybu. Vše tím směřovalo k dramatu. Nečekali jsme nic jednoduchého, vítězství je pro nás důležité."

Matt Dalton (brankář Koreje): "Bylo to hodně emotivní utkání. Je to těžké vysvětlit, přišli jsme sem z hokejové země, abychom mohli hrát před tolika diváky. Myslím, že jsme odehráli docela dobré utkání. Několik posledních dní jsem ani nemohl pořádně spát."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články