Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Obhájci olympijského zlata začali skvěle, Kanada si smlsla na Švýcarsku

Hokejisté Kanady skvěle zvládli vstup do olympijského turnaje v Pchjongčchangu, když v utkání skupiny A porazili Švýcarsko jasně 5:1. Obhájci zlata měli výborný nástup a v osmé minutě vedli už 2:0, před polovinou duelu byl již rozdíl čtyřbrankový. Po dvou gólech vstřelili v dresu vítězů útočníci René Bourque a Wojtek Wolski. Švýcaři se prosadili až v 48. minutě. Dalším soupeřem Kanady budou Češi, kteří hráli s Koreou těsně 2:1. Utkání začne v sobotu ve 4:10 SEČ, živě jej odvysílá ČT sport a web olympiada2018.ceskatelevize.cz.

Utkání Švýcarsko - Kanada
zdroj: ČTK/AP

Wolski, na jehož kontě je včetně play off 480 startů v NHL, výhru nepřeceňoval. "Jsme šťastní, jak jsme hráli. A samozřejmě také, že jsme vyhráli, ale je třeba na to hned zapomenout. Trošku si to můžeme užít, ale zítra už je potřeba kouknout na video, upozornit na chyby a zároveň na to, na čem můžeme stavět," uvedl Wolski.

Kanaďané se radovali z prvního gólu už ve třetí minutě. Lee našel od modré čáry před brankou Bourquea, který tečoval puk za Genoniho. Z tlaku se dostali Švýcaři při Goloubefově trestu, ale v osmé minutě při Rüfenachtově pobytu na trestné lavici znovu inkasovali. Od modré čáry se trefil Noreau, jenž využil clony před Genonim.

"Namotivovat se na takový zápas nebylo nijak těžké. Čekali jsme na olympijský turnaj dlouho a nějakou dobu už ho měli v hlavách. Byla zábava konečně vyjet na led a spálit trochu energie," řekl kanadský obránce Chay Genoway.

Ve druhé třetině Kanada bleskově dvěma góly potvrdila vítězství. Při trestu Švýcarska za špatné střídání po pěti minutách druhého dějství opět odvedl skvělou práci před brankovištěm Bourque, který zpracoval Royovu přihrávku a bekhendem skóroval. Za 52 vteřin se uvolnil po pravém křídle Wolski a přesnou střelou zápěstím vyhnal z branky Genoniho, jehož nahradil Hiller.

Kanadskému brankáři Scrivensovi pokazil čisté konto v 48. minutě při Royově vyloučení Moser, jenž se po závaru prosadil z dorážky. Švýcaři v té chvíli hráli bez Hillera v pěti proti třem. "Když budeme lépe hrát s pukem a věřit ve své schopnosti, myslím, že můžeme hrát určitě lépe," podotkl za poražené Simon Moser.

K další power play pak Švýcaři sáhli necelých šest minut před koncem a Wolski druhým zásahem v utkání do prázdné branky dovršil výsledek. "V šatně máme spoustu emocí - hrajeme jeden za druhého a také za náš znak, za Kanadu. Nezáleží na tom, kdo dá góly. Všichni jsme připravení čímkoli přispět, ať je to zblokovaná střela, gól nebo hit. Je zábavné tyhle emoce vidět," řekl obránce vítězů Chris Lee.

Švýcarsko - Kanada 1:5 (0:2, 0:2, 1:1)Branky a nahrávky: 48. S. Moser (Rüfenacht, Ambühl) - 3. Bourque (Lee, Roy), 8. Noreau (Lee, Roy), 25. Bourque (Roy), 26. Wolski (Noreau), 55. Wolski (Kelly, Ebbett). Rozhodčí: Jeřábek (ČR), Olenin - Otmachov (oba Rus.), Dahmén (Švéd.). Vyloučení: 3:3. Využití: 1:2. Diváci: 2802. 

Švýcarsko: Genoni (26. Hiller) - Diaz, Furrer, Blum, Untersander, Geering, Du Bois, Schlumpf - Ambühl, Suter, Moser - Praplan, Haas, Hollenstein - Bodenmann, Corvi, Scherwey - Rüfenacht, Almond, Schäppi - Herzog. Trenér: Patrick Fischer.

Kanada: Scrivens - Lee, Robinson, Genoway, Noreau, Gragnani, Goloubef, Stollery - Brulé, Roy, Bourque - Raymond, Kelly, Thomas - Wolski, Ebbett, Vey - Klinkhammer, O'Dell, Lapierre - Howden. Trenér: Willie Desjardins.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články