Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Američanka Nagasuová skočila trojitý axel. Že by hrály roli japonské geny?

Je to něco výjimečného. Před třiceti lety skočila jako první trojitý axel v soutěži žen Midori Itová. Po letech ji napodobila její krajanka Mao Asadová. Na Japonky teď navázala ve volné jízdě v rámci soutěže družstev na Hrách v Koreji Američanka Mirai Nagasuová. A byl to vskutku povedený pokus.

Mirai Nagasuová
zdroj: ČTK/AP

Čtyřiadvacetiletá Nagasuová je potomkem japonských přistěhovalců. Žertovala, že jí to možná pomohlo. "Asi to je tou japonskou genetikou, ale naštěstí pro mě jsem Američanka, takže budu první americká žena (s trojitým axelem)," řekla Nagasuová.

Rozhodčí ohodnotili provedení jejího trojitého axela kladnými známkami. "Když jsem na něj najížděla, bylo to jako vlak, dostat se na koleje a získat nějakou rychlost. Abych ho zvládla tak, jak se mi to povedlo. A koutkem oka jsem viděla své týmové kolegy, jak povstali nadšením," líčila Nagasuová.

Nagasuová je na druhé olympiádě. V roce 2010 skončila ve Vancouveru čtvrtá. Před čtyřmi lety zažila velké zklamání, když na americkém šampionátu sice obsadila třetí příčku, ale v olympijské nominaci dostala přednost Ashley Wagnerová, která byla na národním mistrovství čtvrtá. "Před čtyřmi lety jsem plakala s Adamem Ripponem, protože se ani jeden z nás nedostal do týmu. Takže pro nás oba je extrémně vzrušující být součástí tohoto týmu," řekla. Rippon nyní skončil třetí ve volné jízdě mužů a přispěl k tomu, že americký tým obhájil bronz ze Soči.

S odstupem si Nagasuová myslí, že jí zklamání z neúčasti na ZOH 2014 pomohlo. "Byla jsem strašně naštvaná hodně dlouho. Ale změnila jsem se a je ze mě lepší bruslařka. Nemyslím si, že bych tak tvrdě pracovala na trojitém axelu, pokud bych neměla ten čas na opravdové zamyšlení," řekla. Snaží se brát velké akce s humorem, aby na ni tolik nedoléhal tlak.

Rodiče ji neviděli, protože provozují sushi restauraci, kterou jen zřídka zavírají. "Na tři týdny je to hlavně kvůli práci moc dlouhé. Přijedou jenom na poslední týden, ale jsem si jistá, že to doma sledovali. Nemohu se dočkat, až je uvidím," dodala Nagasuová. Individuální soutěž žen je na programu 21. a 23. února.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články