Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Sportfilm festivalové ozvěny 2024

Co neminout ve středu: Postoupí Manuel a oštěpařky? Ondru čeká obtížnost, Švábíkovou finále

Dalším dnem bude na Stade de France pokračovat atletický program, ve kterém se představí v kvalifikaci výškař Jan Štefela, oštěpařky Petra Sičaková i Nikola Ogrodníková a v rozběhu na trati 800 metrů Jakub Dudycha. Naopak druhé vystoupení před sebou má Kristiina Sasínek Mäki, která se pokusí o postup z oprav. V další fázi turnaje už je Lurdes Gloria Manuel, která poběží semifinále čtyřstovky, a ve finále se pokusí uspět tyčkařka Amálie Švábíková. Další start čeká také kanoistu Martina Fuksu a lezce Adama Ondru, poprvé si zahrají golfistky. Přímý přenos olympijského vysílání sledujte na ČT sport a ČT sport Plus.

Nikola Ogrodníková
zdroj: Reuters

Přivstat si musejí chodci Vít Hlaváč a Eliška Martínková, aby se vyhnuli vedru. Smíšená štafeta, což je novinka olympijského programu, odstartuje už v 7:30 a na maratonskou trať pod Eiffelovou věží vyrazí 25 dvojic, muži a ženy se budou střídat po deseti kilometrech.

Martínková na individuální dvacítce obsadila 27. místo, Hlaváč startuje jen v mixu. Pro Ekvádor je to šance na další medaili poté, co Brian Pintado dvacítku vyhrál a Glenda Morejónová byla šestá. Na trati bude mít ale tři rychlé páry Čína.

Do atletického programu vstoupí oštěpařka Nikola Ogrodníková, které se nepovedla kvalifikace v Tokiu, a na Hrách debutující Petra Sičaková. Limit 62 metrů ještě letos ani jedna nepřehodila. Výškař Jan Štefela o sobě dal vědět pátým místem na mistrovství Evropy v Římě, ale postupový limit 229 cm je jen o centimetr horší než jeho osobní rekord z Beskydské laťky. 

Osmnáctiletý juniorský mistr Evropy Jakub Dudycha v Bydhošti překonal 26 let starý český rekord na 800 metrů a v rozběhu se poprvé utká se světovou špičkou. V přímém souboji o tři postupová místa do semifinále ho čeká mimo jiné francouzský mistr Evropy Gabriel Tual. Kristiina Sasínek Mäki si zopakuje běh na 1500 m v opravách.

Ve večerním programu se z české výpravy představí devatenáctiletá Lurdes Gloria Manuel, která postoupila do semifinále běhu na 400 metrů z oprav časem 50,81. Už ve finále se představí v tyčkařském sektoru Amálie Švábíková, která bude čelit devatenácti soupeřkám

Golf, lezení i rychlostní kanoistika

Adam Ondra je po úvodním boulderingu pátý a druhá část kombinace, lezení na obtížnost, je jeho silnější zbraní, ale například na posledním mistrovství světa v Bernu ji pokazil. V čele je Japonec Sorato Anraku, rakouský mistr světa Jakob Schubert je až za Ondrou, ale i pro něj je prioritou obtížnost. Cílem pro středu je udržet se v první osmičce, v pátek se bude začínat od nuly.

Kanoista Martin Fuksa, který v Riu de Janeiro i Tokiu skončil na kilometru pátý, je úřadujícím světovým šampionem, ale na nedávném mistrovství Evropy v Szegedu ho porazil Rumun Catalin Chirila. V rozjížďce chce dojet nejhůř druhý a postoupit přímo do semifinále. S mladším bratrem Petrem na deblkanoi se mu to nepovedlo a absolvovali navíc čtvrtfinálovou jízdu.

Stejný cíl má na jezeře ve Vaires-sur-Marne kajakář Josef Dostál, který se ze tří předchozích olympiád vrátil pokaždé s medailí, na singlu vybojoval stříbro v Riu de Janeiro. Na posledním mistrovství světa v Duisburgu byl pátý. Ve středu bude nejen pádlovat, ale i fandit snoubence Anežce Paloudové v závodě kajakářek na 500 metrů. I ona byla v Szegedu pátá, což je pro ni zatím nejlepší výsledek v kariéře.

Poprvé se v Paříži do akce dostanou i české golfistky Klára Davidson Spilková a Sára KouskováTurnaj rozehraje v roli jedničky světového žebříčku Nelly Kordová, dcera českého tenisty hrající v amerických barvách, která vyhrála už v Tokiu. Generálku v Londýně vynechala, protože ji pokousal pes. Davidson Spilková je na Hrách už potřetí, ale v poslední době se na greenech víc daří Sáře Kouskové, kterou čeká pod pěti kruhy premiéra. 

Na olympiádě je menší konkurence než na velkých turnajích, protože každou zemi mohou reprezentovat maximálně tři golfisté. V redukovaném žebříčku je mezi 60 startujícími Davidson Spilková na 46. místě, Sára Kousková o sedm příček níž. Po dvou dnech nenásleduje cut, všechny golfistky hrají až do konce.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články