Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Fuksovi i Havel se Špicarem postoupili na jezeře ve Vaires-sur-Marne do semifinále Her

Čeští rychlostní kanoisté byli v úterním programu olympijských her na jezeře ve Vaires-sur-Marne nedaleko Paříže stoprocentně úspěšní. Bratři Petr a Martin Fuksovi obsadili ve čtvrtfinále na deblkanoi postupové třetí místo na trati 500 metrů, deblkajak Jakub Špicar – Daniel Havel svou jízdu na totožné distanci dokonce vyhrál a semifinále ho rovněž nemine.

Petr a Martin Fuksovi na olympijských hrách v Paříži
zdroj: ČTK / AP autor: Lindsey Wasson

Špicar s Havlem bojovali o přímý postup už v dopolední rozjížďce, ale ve finiši vedle vítězných Australanů Jeana van der Westhuyzena a Toma Greena podlehli i Maďarům Bálintu Kopaszovi a Ádámu Vargovi, za nimiž zaostali o 36 setin sekundy. "Chtěli jsme se vyhnout čtvrtfinále, ale bohužel nám to o kousek nevyšlo," hodnotil Havel pro Českou televizi.

Ve čtvrtfinále Češi postup do semifinále suverénně kontrolovali. Ještě v polovině trati sice okupovali páté místo, poté ale výrazně zrychlili a jízdu ovládli. "Bylo to asi podle našich představ. Jsme v semifinále, což je prozatím to, co jsme chtěli splnit," doplnil Špicar.

Další start čeká českou posádku v pátek. 

Fuksovi byli v rozjížďce od začátku třetí a v závěru se rozhodli šetřit síly na odpolední druhé zápolení, z něhož postupovaly dál tři posádky.

Česká bratrská dvojice, která před třemi lety na Hrách v Tokiu skončila společně na kilometru desátá, nejlépe odstartovala, postupně ale klesla na třetí pozici, kterou udržela až do konce. "Cíl byl postup do semifinále, což se nám povedlo. Doufám, že se na něj připravíme co nejlíp a že si po dojezdu řekneme, že jsme do toho dali všechno," zdůraznil Martin Fuksa. 

Semifinále a v případě úspěchu i boj o medaile čeká duo bratrů ve čtvrtek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články