Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Co neminout ve čtvrtek: Získá Vadlejch medaili? Semifinále pojedou bratři Fuksové

Ve čtvrtek přibude dalších dvacet pět držitelů zlatých medailí a o jednu z nich bude bojovat i oštěpař Jakub Vadlejch. Na Stade de France poběží v opravách na trati 800 metrů Jakub Dudycha. Z české výpravy se dostanou do akce Petr a Martin Fuksovi, kteří pojedou semifinále, a poprvé se představí také české taekwondo zásluhou Dominiky Hronové. Na programu jsou ale i atraktivní basketbalová semifinále nebo medailový souboj na ženské čtyřstovce s překážkami. Přímý přenos olympijského vysílání sledujte na ČT sport a ČT sport Plus.

Jakub Vadlejch
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Svoboda

Mistr Evropy Jakub Vadlejch před třemi lety získal v souboji s Indem Níradžem Čoprou stříbro, ale kvalifikace naznačila, že uchazečů o medaile bude mnohem víc. Sedm finalistů si v ní zlepšilo letošní maxima.

Čopra hodil 89,34 metru, delší hod v kvalifikaci předvedl jen Jan Železný v Sydney v roce 2000. Čeští oštěpaři získali na Hrách dohromady šest zlatých, tři stříbrné a tři bronzové medaile. Lépe jsou na tom už jen Finové s osmi zlatými a Vadlejch může z jejich náskoku zase kousek ubrat.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Postupový hod Jakuba Vadlejcha
Dostupnost videa skončí: 09.08.2024 10:37

To osmnáctiletý juniorský mistr Evropy Jakub Dudycha sbírá v Paříži hlavně zkušenosti, v rozběhu skončil těsně čtvrtý. Osmistovka se na olympiádě běhá v průměrných časech s výjimkou Londýna, kde Keňan David Rudisha zaběhl dosud platný světový rekord. Dudychův český rekord 1:44,82 z Bydhošti by ve všech šesti rozbězích na postup stačil.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Dudycha: Semifinále bylo kousek, hrozně to bolí
Dostupnost videa skončí: 10.08.2024 13:10

Jedním z vrcholů atletického programu v Paříži bude finále běhu žen na 400 metrů překážek a souboj mezi americkou světovou rekordmankou Sydney McLaughlinovou-Levroneovou a Femke Bolovou z Nizozemska.

Američanka za tři roky pětkrát zlepšila světový rekord, v červnu ho v Eugene srazila až na 50,65, ale Bolová se jí o dva týdny později přiblížila na dostřel časem 50,95 a v Paříži na cestě ke zlatu pro smíšenou štafetu rychlost ukázala. 

Dvojnásobná mistryně světa na této trati Zuzana Hejnová, která v pátek v Paříži převezme dodatečně stříbro z Her v Londýně 2012, se už nechala slyšet, že očekává další změnu v rekordních tabulkách. Světové rekordy v Paříži zatím zlepšili švédský tyčkař Armand Duplantis a americká smíšená štafeta.

Rychostní kanoistika i taekwondo 

Milosrdný postupový klíč mají bratři Fuksové, v semifinále s nimi pojedou jen čtyři soupeři, a pokud předjedou alespoň jednu loď, nebudou v odpoledním finále chybět. Na mistrovství světa v Duisburgu se jim to loni povedlo, a nakonec skončili osmí. Pro staršího Martina ale zůstává hlavní tratí kilometr na singlkanoi, kde postoupil do semifinále z prvního místa.

Taekwondo se na Hrách poprvé objevilo v roce 1988 jako ukázkový sport v Soulu, součástí programu je od roku 2000. Korejci, kteří tento sport vymysleli, jsou sice nejúspěšnější zemí, ale konkurence roste a na posledních Hrách už skončili bez zlaté medaile.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
S čím míří taekwondistky Hronová a Štolbová na OH?

Česká republika má v Paříži dvě reprezentantky a jako první se představí Dominika Hronová v kategorii do 57 kg. V květnu byla na mistrovství Evropy v Bělehradě podruhé v kariéře ve čtvrtfinále, ale hned na úvod ji čeká mnohem zkušenější Skylar Parková z Kanady, která má bronz z MS v roce 2019.

První vystoupení na Hrách čeká také moderní pětibojaře (Martin Vlach, Marek Grycz, Veronika Novotná a Lucie Hlaváčková), kteři účast zahájí šermem. Naopak pokračovat bude druhým kolem turnaj golfistek s Klárou Davidson Spilkovou a Sárou Kouskovou. 

Basketbalové turnaje už vstupují do semifinále a oba týmy Spojených států plní roli favoritů bez zaváhání. Američané se ve čtvrtek znovu střetnou se Srbskem, jehož dres obléká nejužitečnější hráč NBA Nikola Jokič. V úvodním duelu ve skupině ale ani on nezabránil prohře o 26 bodů.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články