Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Taekwondistky Štolbová s Hronovou dokončují přípravu na olympiádu a sní o medaili

Premiérová účast na olympijských hrách čeká dvě české taekwondistky Petru Štolbovou a Dominiku Hronovou. Zatímco Štolbová vybojovala svou místenku do Paříže v kvalifikaci přímo, ačkoli se přesunula do vyšší váhové kategorie nad 67 kilogramů, Hronovou na soutěž pod pět kruhů poslalo až vyřazení ruské soupeřky kvůli nesplněné neutralitě. Obě se na olympiádu těší a nevzdávají se ani snu o olympijské medaili.

Dominika Hronová v olympijské kvalifikaci
zdroj: Český svaz taekwondo autor: Adéla Kukačková

Štolbová v olympijské kvalifikaci bojovala ve vyšší váze vůbec poprvé, přesto v ní uspěla a dostala se do Paříže. „Byl to neskutečný pocit. Před bojem jsem byla nervózní, protože jsem nevěděla, co očekávat. Ale upravili jsme tomu taktiku a vyšlo to. Tím, že jsem menší a lehčí, tak jsme hodně čerpali z mé rychlosti, flexibility a pohybu,“ uvedla Štolbová.

V rámci přípravy na olympijský turnaj trénuje v Nymburku také s vyššími a těžšími mužskými soupeři. Spolu s trenéry si od toho slibuje snadnější adaptaci. Do dějiště Her se těší i na olympijskou atmosféru a společné vzpomínky s trenéry a reprezentační kolegyní. „Bude to něco úplně jiného, než to bylo třeba na mistrovství Evropy nebo světa, ale přeci jen olympiáda je sen každého, dostane se tam v taekwondu málokdo,“ řekla Štolbová.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
S čím míří taekwondistky Hronová a Štolbová na OH?

Oproti Štolbové musela na potvrzení účasti na Hrách Dominika Hronová čekat. V olympijské kvalifikaci skončila třetí a ačkoli to původně na účast na olympiádě nevypadalo, se svým výkonem byla spokojená. „Jela jsem tam s tím, že tam chci podat svůj nejlepší výkon, ale v ten moment to trochu zamrzí, když to bylo tak blízko,“ pronesla Hronová.

Její ruskou soupeřku Mininovou nakonec vyřadila z olympiády nesplněná neutralita. „Když jsem se to dozvěděla, tak to pro mě byla obrovská radost, nával energie a hlavně motivace do tréninku,“ řekla Hronová.

Taekwondo je v programu olympijských her od Sydney 2000 a na sedmý pokus budou pod pěti kruhy zápasit i Češky. „Určitě jsme se posunuli, trénujeme už dost jako profesionální sportovci, dvakrát denně, spolupracujeme s kondičním trenérem, fyzioterapeuty apod., takže tím se to hodně pozvedlo, protože předtím se netrénovalo tolik, jako se trénuje teď,“ hodnotila přípravu Hronová.

Obě české reprezentantky také neskrývaly touhu po zisku olympijského cenného kovu. „Určitě bych chtěla medaili,“ řekla Štolbová s tím, že hlavně si soutěž chce užít a vytvořit vzpomínky. Obdobně to cítí také Hronová. „Odmalička jsem snila o tom, že přivezu medaili z olympijských her, pak se to posunulo na to, že bych se tam chtěla podívat. V první řadě si to chci užít a věřím tomu, že když si to užiju, tak dokážu podat svůj nejlepší výkon a může klapnout i ta medaile,“ uvedla Hronová.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články