Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Co neminout v neděli: Perušič se Schweinerem poprvé pod Eiffelovkou. Zabojuje Seemanová o medaili?

Nejblíže k první české medaili z Paříže má pravděpodobně plavkyně Barbora Seemanová, která se v neděli představí ve své nejsilnější disciplíně. Hon za cenným kovem pod Eiffelovou věží načnou i úřadující plážoví mistři Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem. Svoje kordy vytasí i trojice českých šermířů. A pokud se počasí nad francouzskou metropolí umoudří, na řadu konečně přijdou i čeští tenisté. Přímý přenos ze druhého olympijského dne sledujte v neděli živě od 9:00 na ČT sport a ČT sport Plus.

Beachvolejbalový olympijský kurt přímo pod Eiffelovou věží
zdroj: Reuters autor: Louisa Gouliamaki

Stejně jako v sobotu i nedělní program odpálí reprezentanti na střelnici v Chateauroux. Po 24. místu v mixu Jiří Přívratský a Veronika Blažíčková zkusí vzduchovou pušku každý sám za sebe. Pro Přívratského, který byl mezi muži sedmnáctý, zůstává hlavním úkolem libovolná malorážka, která začne ve středu. Specialistou na vzduchovku je ale František Smetana, který si loni přivezl z Baku bronz z mistrovství světa.

Po postupu do semifinále ženského dvojskifu se mezi úspěšné posádky lehkých vah bude snažit dostat i nejlepší veslařská dvojice posledních let Jiří Šimánek a Miroslav Vraštil. Jejich tradičními soupeři budou v poledních rozjížďkách Italové, s nimiž prohráli boj o bronz před třemi lety v Tokiu i loni na mistrovství světa v Bělehradu.

Také dvojka bez kormidelnice Pavlína Flamíková a Radka Novotníková skončila na letošním mistrovství Evropy těsně pod medailovými stupni. K uchazečkám o finále ale ve srovnání se Szegedem přibyly rychlé lodě z Austrálie, Chile a USA.

Navázat na legendární Štěpánku Hilgertovou, která přesně před 28 lety získala v Atlantě své první olympijské zlato, se pokusí Antonie Galušková. Do podvečerního finále však musí postoupit skrze silnou konkurenci.

České oči směřují k Eiffelovce

Jedna z nejočekávanějších českých nadějí na medaili, beachvolejbaloví mistři světa Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem, vstoupí od 17 hodin do olympijského turnaje v Paříži utkáním s kanadským párem Samuel Schachter, Daniel Dearing.

Dalšími soupeři Perušiče se Schweinerem ve skupině E budou Rakušané Julian Hörl, Alexander Horst a Brazilci Evandro s Arthurem. Těm mohou Češi oplatit porážku z loňského "zlatého" šampionátu v Mexiku.

"Žádný z těch zápasů nebude jednoduchý, ale pokud předvedeme dobrý výkon, tak bychom ze skupiny měli postoupit. Pokud budeme hrát dobře, pak by měli být přímým konkurentem v boji o první místo Brazilci," řekl Perušič.

Barboru Hermannovou s Marií-Sárou Štochlovou čekají v deset hodin večer pod Eiffelovou věží úřadující světové šampionky Američanky Kelly Chengová se Sarou Hughesovou. "Zvyklé na to určitě nejsme. Barča říkala, že už ten zápas bude mít v hlavě asi osmdesátkrát odehraný. Myslím, že nás atmosféra probudí, kdyby se nám náhodou chtělo jít spát," prohlásila Štochlová.

Dohmátne Seemanová pro olympijský kov?

Barbora Seemanová se po zdařilé premiéře na 100 metrů motýlek postaví na start své hlavní disciplíny. Na kraulařské dvoustovce se letos v Bělehradu stala mistryní Evropy a její červnový čas z Londýna ji mezi přihlášenými plavkyněmi řadí na páté místo.

Její šance zvyšuje skutečnost, že Američanka Katie Ledecká i kanadský supertalent Summer McIntoshová dávají přednost jiným disciplínám. Australská světová rekordmanka a obhájkyně zlata Ariarne Titmusová a její krajanka Mollie Callaghanová mají velký náskok, ale boj o bronz bude otevřený. Před třemi lety v Tokiu byla Seemanová šestá, teď míří výš. Víc napoví večerní semifinále.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Seemanová: Jsem ráda, že si zkusím semifinálovou atmosféru
Dostupnost videa skončí: 30.07.2024 13:48

V dopoledních rozplavbách budou o šestnáctičlenné finále bojovat ještě další dva čeští plavci. Blíž k němu má Miroslav Knedla na 100 m znak, kde ho český rekord z loňského juniorského šampionátu v Izraeli řadí na 15. místo. Přitom je krátce po 19. narozeninách mezi účastníky druhý nejmladší. V únoru na MS v Dauhá dohmátl ve finále sedmý. Pro Kristýnu Horskou jsou 100 m prsa hlavně přípravou na dvojnásobnou trať.

Ve večerním finálovém bloku se chystá domácí hvězda Léon Marchand předvést, že je nejvšestrannějším plavcem současnosti. Polohová čtyřstovka, na níž loni připravil po 15 letech o světový rekord Michaela Phelpse, bude prvním krokem k plánovaným čtyřem zlatým. Mimochodem Marchand má stejného trenéra, jaký přivedl na vrchol fenomenálního Phelpse.

Nevyzpytatelné počasí míchá tenisové karty

Po deštivé premiéře by počasí nedělní tenisový program už ovlivnit nemělo, ale v areálu Roland Garros bude potřeba nejprve dohnat úvodní manko. Na řadu by se měla dostat Karolína Muchová i obhájkyně zlata ve čtyřhře Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková, které se utkají s tchajwanským párem Čchan Chao-Ling, Čchan Jüng-žan.

Čeští mušketýři v akci proti elitě

Těžký vstup do turnaje má před sebou trojice kordistů. Jiří Beran začne ve druhém kole proti domácímu Romainu Cannonemu, olympijskému vítězi z Tokia. Martina Rubeše čeká úřadující vicemistr světa Davide de Veroli z Itálie. Jakub Jurka, pokud uspěje v prvním kole s Egypťanem Mahmúdem Muhsinem, narazí na stříbrného z Tokia Maďara Gergelye Siklósiho.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Šermíři odletěli do Paříže, tým kordistů byl naposledy v Barceloně

Jezdci Miloslav Příhoda, Miroslav Trunda absolvují v okolí zámku ve Versailles druhou část soutěže ve všestrannosti, což je cross country. Badmintonisty Ondřeje Krále a Adama Mendreka čeká druhé utkání ve skupině, tentokrát proti thajskému páru Jomkoh, Kedren a premiéru bude mít Jan Louda v singlu, kde bude jeho prvním soupeřem desátý nasazený Loh Kean Yew ze Singapuru.

V kvalifikaci se kolem poledne představí jediná zástupkyně české sportovní gymnastiky Soňa Artamonova. V Marseille začnou jachtařské soutěže s dvojnásobným českým zastoupením. První jízdy absolvují windsurfistka Kateřina Švíková i Zofia Burská se Sárou Tkadlecovou ve třídě 49er FX.

Hana Matelová se v prvním kole turnaje ve stolním tenisu utká s Yang Xiaoxin, hráčkou původem z Číny, která reprezentuje Monako. Před třemi lety ji porazila ve finále v Tunisu, v současné době je ale její soupeřka na tom mnohem lépe. Mezi účastnicemi turnaje jí patří desáté místo, Matelová je o 32 příček níž.

Domácí fanoušci vyhlíží triumf cyklistky Ferrandové-Prévotové

Pauline Ferrandová-Prévotová je pětinásobnou mistryní světa, jejíž největší soupeřka švýcarská obhájkyně zlata Jolanda Neffová účast krátce před hrami vzdala kvůli problémům s dýcháním. Francouzku požene v závodě cross country na horských kolech za vysněným triumfem od 14:10 domácí publikum. Pro Adélu Holubovou to bude mezi 36 bikerkami první srovnání se světovou elitou, dosud startovala jen v kategorii do 23 let.

Dream Team vs. srbský král

Značná pozornost bude upřena na premiéru amerických basketbalistů, kteří naposledy nevybojovali olympijské zlato před dvaceti lety v Athénách. Jejich ambice prověří v prvním utkání Srbové, kteří na posledním světovém šampionátu získali stříbro, zatímco Američané tam skončili bez medaile.

Na jedné straně LeBron James, na druhé nejužitečnější hráč NBA Nikola Jokič – to je pozvánka na zápas, který se bude hrát od 17:15 na fotbalovém stadionu v Lille. Pro basketbal je kapacita snížena na 27 tisíc míst. Mají tam zatahovací střechu, takže ani případný déšť netrpělivě očekávanou show neohrozí.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články