Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Golf Time

Atletům bude pomáhat přístroj na rázovou vlnu. Sluka si od toho slibuje větší konkurenceschopnost

Další krok k lepším výkonům? Český atletický svaz (ČAS) dostal přístroj na rázovou vlnu. Tato léčebná procedura pomáhá hojení hluboko uložených tkání a mírní bolest v případě zranění. Předseda svazu Libor Varhaník uvedl, že přístroj by měl zlepšit zabezpečení českých závodníků a přispět k jejich úspěchům na vrcholných akcích.

Pavel Sluka
zdroj: ČAS autor: Soňa Maléterová

Přístroj bude s atlety cestovat i po velkých závodech, na nadcházejících olympijských hrách v Paříži bude mít Český olympijský výbor k dispozici obdobná zařízení. "Rázová vlna je poměrně intenzivní zvuková vlna, která slouží k nastartování hojení hluboko uložených tkání, svalů, šlach i kostí. Slouží to dobře k redukci bolesti," přiblížil Tomáš Drbal, technický ředitel společnosti BTL, která přístroj svazu darovala.

Od spolupráce s firmou, jež vyrábí i desítky dalších fyzioterapeutických přístrojů, si Varhaník slibuje pomoc v rozvoji české atletiky. "Bez spojení vědy tréninkový i závodní proces úplně možný není. Jedna z věcí, která nás částečně limitovala, byla prevence a zdravotní zabezpečení na té nejlepší úrovni," řekl. Byl by rád, aby firma pomohla i při vzdělávání mladých atletů, kteří by se o své tělo měli starat už v době, kdy jsou zdraví.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Českým atletům bude v Paříži pomáhat přístroj na rázovou vlnu

Nový přístroj ocenil i reprezentační šéftrenér Pavel Sluka. "Hledáme cesty, abychom byli konkurenceschopní, a tohle je jedna z možností, kde můžeme našim atletům vyjít vstříc," poznamenal.

Reprezentační lékařka Karolína Velebová s rázovou vlnou pracuje už nyní ve své ambulanci. "Dává se tři až pět aplikací podle nálezu. Je potřeba dodržet nějaké zásady, aby to sportovce spíš nerozdráždilo. Vždycky je potřeba to všechno dělat s rozumem a s lékařským a fyzioterapeutickým dohledem," poznamenala.

Zkušenosti s rázovou vlnou má i dvojnásobná mistryně světa v běhu na 400 metrů překážek Zuzana Hejnová. Ani tato terapie ale před třemi lety nezabránila tomu, že kvůli zranění achilovky přišla o olympijské hry v Tokiu. "Snažila jsem se to tehdy vším možným vyléčit, rázovka byla jedním z pomocníků. Nejednalo se ani tak o achilovku, ale o patní ostruhu, která vrůstala do achilovky. Už mi to neumožnilo ani trénovat, natož závodit," vzpomínala současná reprezentační trenérka pro sprinty a překážky.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články