Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Golf Time

Nezastavitelná Bolová. Jako první Evropanka zaběhla 400 metrů překážek pod 51 sekund

Na mítinku v La Chaux-de-Fonds ve Švýcarsku se nizozemská atletka Femke Bolová postarala o suverénně nejlepší výkon dne. Jako druhá žena v historii totiž zaběhla 400 metrů překážek pod 51 sekund a vylepšila vlastní evropský rekord o rovnou půlsekundu na 50,95. V tabulkách všech dob si upevnila druhé místo za Američankou Sydney McLaughlinovou-Levroneovou, která letos na červnové domácí olympijské kvalifikaci stanovila světový rekord časem 50,65.

Femke Bolová
zdroj: Reuters

Čtyřiadvacetiletá úřadující mistryně světa Bolová pokořila metu 51 sekund víceméně v sólozávodě. Nejbližší soupeřku nechala za sebou téměř o tři a půl sekundy. Za cílovou čárou se po pohledu na časomíru chytila s nevěřícným výrazem za hlavu a neskrývala překvapení. "Nemohu tomu uvěřit. Jsem šťastná," řekla Bolová hlasateli mítinku.

Její výkon znamená třetí nejlepší čas v historii. Předchozí světový rekord velké rivalky McLaughlinové-Levroneové měl téměř dva roky hodnotu 50,68. Dosavadní evropské a osobní maximum 51,45 si Bolová vytvořila loni v červenci na Diamantové lize v Londýně.

Na stovce se blýskl časem 9,86 sekundy dvacetiletý Jihoafričan Benjamin Richardson a zařadil se na páté místo letošních tabulek. Juniorský vicemistr světa z roku 2021 poprvé v kariéře prolomil desetivteřinovou hranici a s téměř ideální podporou větru do zad o síle 1,9 m/s si vylepšil osobní rekord o 22 setin.

Na dvojnásobné trati se pak poprvé dostal také pod 20 sekund, ale časem 19,99 skončil druhý za Ryanem Zezem, který byl o devět setin rychlejší. Také šestadvacetiletý Francouz, člen zlaté štafety z předloňského evropského šampionátu, poprvé pokořil hranici kvality a maximum si vylepšil dokonce o 28 setin. Ženskou stovku opanovala domácí halová mistryně světa Mujinga Kambundjiová za 10,90.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články