Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Australané slaví v týmové stíhačce. Ve finále porazili Brity

Olympijskými vítězi ve stíhacím závodě družstev se stali australští dráhaři. Ve finálovém souboji porazili Brity. Bronz získali Italové díky vítězství nad Dány. Mezi ženami slavily zlato Američanky, stříbro mají Novozélanďanky, bronz Britky.

Zlatí australští dráhaři z týmové stíhačky
zdroj: Reuters

Australané Oliver Bleddyn, Sam Welsford, Conor Leahy a Kelland O'Brien, jimž se podařilo v úterní rozřazovací fázi zajet nový světový rekord (3:40,730), ztráceli ve finále jen po prvním kilometru – pouhých sedm tisícin. Britové pak v závěru přišli o všechny naděje, když Ethan Hayter sklouzl ze sedla. Australané se vrátili na olympijský trůn po dvaceti letech, do francouzské metropole přijeli jakožto obhájci bronzu z Tokia. Třetí byli tentokrát Italové, kteří před třemi lety triumfovali.

Stejně jako Australané poskočily ze třetí příčky z Tokia k velkému triumfu Američanky Jennifer Valenteová, Lily Williamsová, Chloé Dygertová a Kristen Faulknerová. Pro Faulknerovou to bylo v Paříži již druhé zlato po senzačním triumfu v nedělním silničním závodě s hromadným startem.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Boj o medaile ve stíhacím závodě dráhařů
Dostupnost videa skončí: 10.08.2024 18:57

Američanky ve finálové jízdě porazily Novozélanďanky o více než půl sekundy a časem 4:04,306 zaostaly jen o 64 tisícin za světovým rekordem, který vytvořily před třemi lety v Tokiu vítězné Němky. Britky jakožto obhájkyně stříbra získaly bronz.

Nizozemský dráhař Harrie Lavreysen vyhrál kvalifikaci sprintu v novém světovém rekordu. Letmých 200 metrů zvládl v čase 9,088 sekundy. Rekord vylepšil o 12 tisícin. Sedmadvacetiletý Lavreysen už v kvalifikační části potvrdil roli velkého favorita na zlato. V Paříži obhajuje titul z Tokia a je také úřadujícím mistrem světa i Evropy. MS vyhrává každoročně od šampionátu v roce 2019.

Při rekordní jízdě dosáhl rychlostního průměru 79,225 km/h. Ještě před ním se dnes pod původní maximum (9,100), které držel od září 2019 Nicholas Paul z Trinidadu a Tobaga, dostal časem 9,091 Australan Matthew Richardson. V dalším průběhu si s přehledem zajistili postup do čtvrtečního čtvrtfinále.

Oba sprinteři bojovali už v úterý o medaile v týmovém sprintu. Zatímco Nizozemci zvládli úspěšně finále proti Britům a dvakrát během dne překonali světový rekord, Australané se museli spokojit s bronzem.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články