Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Nizozemci dvakrát vylepšili vlastní světový rekord a obhájili zlato v týmovém sprintu

Nizozemští dráhoví cyklisté Jeffrey Hoogland, Harrie Lavreysen a Roy van den Berg vyhráli týmový sprint. Ve finále proti Britům podruhé během jednoho dne zlepšili světový rekord časem 40,949 sekundy. Bronz vybojovala sestava Austrálie.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Nizozemští dráhaři vyhráli týmový sprint ve světovém rekordu
Dostupnost videa skončí: 10.08.2024 00:54

Nizozemci si proti Britům zopakovali finálový souboj z minulé olympiády v Tokiu, a to se stejným výsledkem. Při rekordní jízdě dosáhli na oválu průměrné rychlosti 65,936 kilometru v hodině. Ed Lowe, Hamish Turnbull a Jack Carlin na ně ztratili s časem 41,814 takřka sekundu.

Nizozemské trio v čele s Lavreysenem, jenž získal po dvou zlatých a bronzu z Tokia svou čtvrtou medaili pod pěti kruhy, potvrzovalo roli hlavních favoritů již v pondělní kvalifikaci.

Časem 41,279 atakovalo dodnes platný světový rekord (41,225), který patřil právě Nizozemcům od konce února 2020, kdy ho zajeli v Berlíně. Nyní ho posunuli již v rozřazovací fázi, postup do finále si zajistili výkonem 41,191.

"Je tady rychlá pěkná dráha a teplo, my jsme na to byli připravení. Je úžasné, že jsme se dokázali dostat pod hranici 41 sekund," uvedl Hoogland.

"Samozřejmě jsme si šli pro zlato. A že jsme u toho dvakrát překonali světový rekord, to je něco mimořádného. Myslím, že jsme zvedli laťku, a chceme být rychlejší pokaždé, když pojedeme," dodal Lavreysen.

V souboji o bronz před třemi lety se utkali rovněž dráhaři Francie a Austrálie. Tentokrát ale domácí sestava vyšla naprázdno, Australané Matthew Glaetzer, Leigh Hoffman a Matthew Richardson byli rychlejší o takřka půl sekundy.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články