Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Manévry. Zapálení pochodně bez diváků, Řekové požádali o odklad

Slavnostní zapálení olympijské pochodně pro Hry v Tokiu se ve čtvrtek kvůli obavám z šíření nákazy koronavirem uskuteční bez diváků. Starosta starověké Olympie zároveň požádal mezinárodní výbor MOV, aby slavnostní ceremoniál byl přeložen až na květen.

"Bylo by dobré, kdyby se mohl uskutečnit v květnu, aby se ho mohli zúčastnit všichni pozvaní hosté," uvedl starosta Giorgos Georgiopulos v dopisu adresovaném šéfovi MOV Thomasi Bachovi.

Slavnostní zažehnutí ohně je populární obřad. Jen hostů bylo pozváno 700, kvůli zdravotním nařízením se počet postupně zredukoval sotva na stovku. Rozhodl o tom Řecký olympijský výbor.

Už dříve bylo jasno, že diváci nebudou vpuštěni na středeční generálku, tokijští pořadatelé do Řecka nepošlou s výpravou desítky dětí nebo že se výrazně omezí počet akreditovaných médií.

Předání olympijské pochodně
zdroj: Reuters

Nyní Řekové opatření ještě zpřísnili. Slavnostní akt bude poprvé po 36 letech od Her v Los Angeles bez přítomnosti diváků.

Po řeckém území má olympijský oheň putovat týden a 19. března ho převezmou organizátoři Her. V Japonsku měla tradiční pouť začít o týden později a do slavnostního zahájení Her 24. července zavítat do všech 47 prefektur.

Region Élida na poloostrově Peloponés, jehož je Olympia součástí, patří mezi koronavirem nejvíce zasažené oblasti v zemi.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články