Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Zbrojovka Brno - AC Sparta Praha B

V Paříži se bude hrát kvůli koronaviru bez fanoušků. Úřady zakázaly duel v Basileji

Až ve středu vyběhnou fotbalisté Paris St. Germain a Dortmundu na trávník stadionu Park Princů a podívají se kolem sebe, tribuny budou prázdné. Odveta osmifinále Ligy mistrů se odehraje bez fanoušků kvůli šíření nového typu koronaviru. Stejný scénář navíc hrozí i v Barceloně. V Evropské lize je zase nejasná odveta osmifinále v Basileji, kde švýcarské úřady zakázaly odehrát 19. března zápas s Frankfurtem. Italský olympijský výbor vyzval, aby se v zemi až do 3. dubna zastavily všechny sportovní soutěže, včetně fotbalové Serie A.

Neymar z PSG (vlevo) a Lukasz Piszczek z Dortmundu
zdroj: ČTK/DPA/Elmar Kremser/ autor: SVEN SIMON

Za zavřenými dveřmi se odehrají dva ze čtyř zápasů LM vypsaných na tento týden. Již dříve bylo rozhodnuto, že bez přítomnosti fanoušků se uskuteční i úterní souboj mezi Valencií a Bergamem. Naproti tomu úternímu duelu Lipsko - Tottenham i středečnímu utkání Liverpool - Atlético by diváci měli normálně přihlížet.

Před prázdným hledištěm by se mohla hrát i odveta mezi Barcelonou a Neapolí, která je na programu příští týden. Katalánská regionální vláda dnes doporučila, aby na utkání na stadionu Camp Nou nechodili diváci, konečné rozhodnutí ale ještě nepadlo.

Švýcarská policie naopak už dnes zakázala, aby se příští čtvrtek hrála odveta Evropské ligy na stadionu v Basileji. Úřady nepovolily ani zápas před prázdným hledištěm, protože se obávají, že by za týmem Frankfurtu přicestovalo několik stovek fanoušků, kteří by se během utkání shromáždili u stadionu. Osud duelu je nejistý. Úvodní zápas se uskuteční ve Frankfurtu ve čtvrtek.

Evropská fotbalová unie UEFA zároveň oznámila, že bez diváků se bude ve čtvrtek hrát v Evropské lize úvodní osmifinálový duel Olympiakousu Pireus s Wolverhamptonem. Před prázdnými tribunami bude také příští týden odveta mezi AS Řím a Valencií.

Francie v neděli večer zakázala kvůli obavám z onemocnění COVID-19 akce s účastí převyšující 1000 osob. V zemi bylo dosud potvrzeno přes 1100 případů nákazy koronavirem a 19 lidí nemoci podlehlo. Fotbalisté PSG přišli kvůli epidemii o sobotní generálku na Ligu mistrů, protože jejich ligový duel ve Štrasburku byl odložen.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Borussia Dortmund - PSG

V pařížském Parku princů se bude hrát bez diváků poprvé po deseti letech. Naposledy to bylo v roce 2010 v důsledku trestu za výtržnosti fanoušků při duelu PSG - Marseille.

V Paříži i ve Valencii budou při Lize mistrů také zrušeny mixzóny. Rozhovory s hráči a trenéry mohou pořídit jen televizní stanice zajišťující přenos zápasů.

Dortmund bude v odvetě hájit náskok 2:1 z domácího duelu. Ještě v lepší pozici je Bergamo, které úvodní duel vyhrálo 4:1.

Evropská fotbalová unie UEFA také nařídila, že po doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) si hráči nebudou až do odvolání mezi sebou ani s rozhodčími podávat ruce. Opatření se týká zápasů Ligy mistrů i Evropské ligy.

Italský olympijský výbor (CONI) vyzval k tomu, aby se kvůli epidemii koronaviru zastavily minimálně do 3. dubna všechny sportovní soutěže v zemi. Týkat se to má i fotbalové Serie A, ne však fotbalových týmů v evropských pohárových soutěžích. Prezident CONI Giovanni Malago po jednání se zástupci federace kolektivních sportů oznámil, že informuje vládu, aby toto rozhodnutí potvrdila příslušným dekretem. Do 3. dubna by se v Itálii neměly konat žádné profesionální ani amatérské sportovní soutěže. Zápasy fotbalové Serie A se dosud mohly hrát bez diváků, což byl případ i nedělních pěti duelů. Do konce sezony jedné z nejvýznamnějších evropských soutěží zbývá dvanáct kol.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články