Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Pohlmann získal stříbro v disku

Londýn - Diskař Rostislav Pohlmann získal pro českou paralympijskou výpravu už třetí medaili. V diskařské kategorii F57/58 nestačil jen na Rusa Alexeje Ašapatova. Navázal tak na stříbro Radima Běleše a bronz Jana Povýšila.

Rostislav Pohlmann, vlajkonoš české výpravy, relaxuje pod střechou londýnského velodromu
zdroj: ČT4 autor: David Soeldner

Pohlmann získal 951 bodů a stříbrnou medaili za osobní rekord 46,89 metru, Ašapatov suverénně zvítězil ve světovém rekordu 60,72.

Bylo krátce po desáté hodině večerní druhý den soutěží londýnské paralympiády a na atletickém stadionu byly už jen nejvytrvalejší skupinky diváků, když Rostislav Pohlmann poslal svůj disk na hranici svého osobního maxima 46 metrů a 86 centimetrů a definitivně věděl, že získal svoji sedmou paralympijskou medaili. A protože poslední soutěžící Rus Ašapatov měl lepší pokus už v kvalifikaci, bylo také jasné, že to bude stříbrná medaile. Druhá tohoto kovu a celkově třetí pro českou reprezentaci v Londýně.

Nyní osmačtyřicetiletý Rostislav Pohlmann se ke sportu dostal bezprostředně po úrazu téměř před třiceti lety v roce 1984 a nejvíce ho zaujaly atletika a basketbal. V atletice získal na pěti mistrovstvích světa osm medailí a dva tituly mistra světa. Zúčastnil se již čtyř paralympiád, kde dosud vybojoval šest medailí. Ze začátku se mu dařilo zejména v hodu oštěpem a ve vrhu koulí, později se jeho silnější disciplínou stal disk. V Aténách 2004 se stal dokonce paralympijský vítězem.

Je nám líto, video expirovalo.
Atletika - 3. den

V basketbale byl dlouholetým kapitánem národního týmu a letos se po pěti letech do týmu na skok vrátil, aby se rozloučil s reprezentační kariérou. Má za sebou několik sezon v zahraničních klubech Rakouska, Itálie a Německa, momentálně působí v německém špičkovém týmu ze Zwickau, kde mu zanedlouho začne třináctá sezona.

Otec dvou dětí jel do Londýna s tím, že dokáže zabojovat ve své nejlepší disciplíně o bronzovou medaili a nakonec z toho bylo stříbro. Evidentně spokojený reprezentant na tohle téma po skončení finále v rozhovoru pro Českou televizi hodně žertoval: "Asi skončila doba bronzová, já jsme měl tři bronzy za sebou (2x v oštěpu a jednou v disku, pozn. redakce) a teď se asi vracím na začátek. Tady to začalo všechno tím, že jsem měl takové divné startovní číslo 2222, ty dvojky byly všude. Ale bydlím na pokoji 33, tak jsem hledal ještě cosi s jedenáctkou nebo jedničkou… Ale vážně, je škoda, že nemáme všech šest pokusů najednou! Hodíš třikrát, cítíš, že jsi v laufu a pak musíš hodinu a půl sedět a čekat na poslední tři pokusy. Ale co, já jsem prostě spokojený."

Koulař Aleš Kisý obsadil čtvrté místo, na bronzového Američana Scota Severna ztratil pouhých šest bodů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články