Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

První medaile, Běleš vybojoval v hodu kuželkou stříbro

Londýn - První medaili pro Českou republiku na paralympijských hrách v Londýně vybojoval Radim Běleš, jenž obsadil druhé místo v hodu kuželkou. Mezi nejlepších pět se v této disciplíně pro sedící sportovce dostali hned tři čeští reprezentanti. Devětatřicetiletý Běleš získal díky hodu 26,67 metru z páté série 1 004 bodů a o jediný bod předstihl Alžířana Lahuariho Bahláze. Nestačil pouze na Srba Željka Dimitrijeviče, s nímž prohrál o šest bodů. "Dnes medaile visela hodně vysoko. Do poslední chvíle jsem trnul, jestli ji získám, ale je to pro mě obrovský úspěch. Možná, že ještě odložím svoje myšlenky na konec kariéry," řekl stříbrný paralympionik.

Paralympiáda v Londýně
zdroj: isifa/Gettyimages autor: Julian Finney

Čtyřnásobný paralympionik Běleš, jenž je upoután na vozíku od nehody na motocyklu v 15 letech, tak vybojoval už svou třetí medaili. Před osmi lety v Aténách vyhrál hod diskem a s kuželkou byl druhý. Těsně pod stupni vítězů dnes skončil třetí muž z Pekingu Jan Vaněk, který získal 953 bodů. Hned za ním byl s 943 body Martin Zvolánek.

"Tak nervózní závody jsem dlouho nezažil, teď to ze mě ale úplně spadlo a je to parádní pocit. U nás v republice jsme tři vyrovnaní kluci, to možná nemá obdoby, největší soupeři jsou opravdu u nás. Minule jsem odcházel smutný já, dnes tu bramboru odnesl Honza (Jan Vaněk)," připomněl Běleš v tiskové zprávě své čtvrté místo z Pekingu.

Změna byla i v tom, že tentokrát byla soutěž v hodu kuželkou na programu hned na úvod paralympiády. "Já jsem tomu nevěřil, že na první atletický závod paralympiády bude plný stadion. To se nedá srovnávat ani s Čínou, ani s Aténami. Lidi povzbuzovali, skandovali, opravdu jsem si to moc užil," dodal první český medailista z Londýna.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články