Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Pistorius je rád, že se s Londýnem rozloučil až ve finále

Londýn – Jihoafrický běžec Oscar Pistorius sice jako první handicapovaný sportovec startující pod pěti kruhy načerpal mnoho zážitků v individuálním závodě, tím nejnezapomenutelnějším pro něj ale zůstane páteční start ve finálovém běhu na 4x400 metrů. I navzdory tomu, že štafetu dovedl jako finišman do cíle až na posledním klasifikovaném, osmém místě.

Oscar Pistorius
zdroj: AP autor: David J. Phillip

Jihoafričané původně neměli v pátek startovat, protože nedokončili rozběh. Mezinárodní atletická federace je ale dodatečně do finále zařadila kvůli tomu, že pád jejich běžce způsobil člen keňské štafety. "Možnost skončit tady svůj závod dnes a ne už o den předtím, to je splněný sen," uvedl Pistorius.

Sportovec, který má amputované obě dolní končetiny a startuje s karbonovými protézami, si finiš před 80 tisíci fanoušky užil. "Celý tento zážitek byl úžasný. Nastoupit do olympijského finále je víc, než v co jsem kdy mohl doufat," pochvaloval si pětadvacetiletý atlet.

Prostředí her prý o dost překonalo jeho představy. "Když bych sečetl všechny pozitivní věci, které jsem očekával, musel bych to vynásobit deseti, abych se přiblížil realitě. A pořád bych nebyl blízko," řekl.

Pistorius má kvůli protézám pomalejší starty, a tak ho potěšilo, že díky novému pravidlu mohl běžet jiný než úvodní úsek. Když se na něj však v pátek dostalo, kvůli náskoku soupeřů už nemohl pomýšlet na to, že by JAR dovedl k medaili.

Kolečko si i tak užil, jako kdyby bylo vítězné. "Po tom čtvrtečním rozběhu mi připadá, že každý výsledek dnes je dobrý. Tento týden byl pro mě jedním z největších požehnání. Moc jsem se toho naučil a spousta sportovců mě inspirovala," prozradil.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články