Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Pistorius po uznaném protestu Jihoafričanů finále štafety poběží

Londýn - Jihoafrický běžec s protézami Oscar Pistorius bude mít po uznaném protestu šanci na zisk olympijské medaile ve štafetě na 4x400 metrů. Jihoafričané sice svůj dnešní rozběh nedokončili, ale mezinárodní federace IAAF je zařadila do finále dodatečně kvůli tomu, že pád jejich běžce způsobil člen keňské štafety.

Oscar Pistorius smutnit nemusí, finále štafet poběží
zdroj: Getty Images autor: Streeter Lecka

Šance Oscara Pistoriuse na olympijskou medaili málem zhasly hned v rozběhu štafety na 4x400 metrů. Čtyřnásobný paralympijský vítěz dnes marně na druhé předávce čekal na kolík, který mu měl donést Ofentse Mogawane. Ten zhruba 90 metrů před předávkou po kolizi s Keňanem Vincentem Kiluem upadl a s poraněným ramenem nemohl pokračovat ani symbolicky.

Jihoafričané následně podali protest, s kterým uspěli. "Jihoafrický tým postoupí do finále, i když nedokončil svůj běh, protože byl vážně postižen incidentem s Keňou," odůvodnila IAAF rozhodnutí. Jihoafričané tak poběží páteční finále v deváté dráze.

Pistorius na rozdíl od rozběhu na loňském mistrovství světa štafetu nerozbíhal, protože mezinárodní federace IAAF oznámila, že může startovat i na jiných úsecích. Předtím se obávala, že pokud by běžel s ostatními "v balíku", mohl by někomu ublížit svými protézami. Jihoafričané loni získali na MS stříbro, Pistorius však ve finále neběžel.

Pistorius závodil na olympijských hrách jako první atlet s amputovanýma nohama v historii a v běhu na 400 m postoupil do semifinále. Celkově obsadil 23. místo.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články