Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Olympijské hry přinesou i rekordní počet dopingových kontrol

Praha – Olympijské hry budou nepochybně jednou z hlavních událostí roku a diváci se jistě těší na zajímavé a hlavně férové hry. Už proto budou letos dopingoví komisaři velmi přísní, do Londýna se jich chystá 150. Provést mají rekordní počet testů v historii olympiád. Šanci při tom dostane i nejnovější technika.

Nejčastěji testy odhalí zakázané látky u kulturistů, atletů a cyklistů. Antidopingoví komisaři takové sportovce na olympiádě nechtějí. Kontroly zintenzivnili už teď. "Sportovci jsou povinni udávat místa pobytu, takže dopingovou kontrolu mohou podstoupit kdykoliv," tvrdí konzultant Antidopingového výboru ČR Jaroslav Nekola. Britské laboratoře budou mít v době olympiády napilno. Testovat budou 6 250 vzorků, o 1 630 víc než při hrách v Pekingu. Kontroly umí odhalit 240 zakázaných látek a jejich seznam se pořád rozrůstá.

S odhalováním dopingu pomáhají komisařům i nejmodernější přístroje. "Slouží třeba k zobrazení nukleových kyselin, proteinů nebo některých organických látek," vysvětluje Petr Malý z Biotechnologického ústavu Akademie věd. Přístroje umí odhalit látky, které zvyšují produkci červených krvinek, i jejich množství v těle sportovce. "Urychlují regeneraci organismu, čili ten sportovec může více trénovat a častěji sportovat," dodává Nekola.

Jedním z těch, kteří se do Londýna nepodívají právě kvůli dopingu, je plavec Michal Rubáček - olympijská nominace mu unikla kvůli prosincovému pozitivnímu testu. "Nejsem si vědom jakéhokoliv vědomého požití zakázaný látky," bránil se v březnu Rubáček. Právě to je nejčastější argument těch, kteří se provinili proti pravidlům. Pozitivní test totiž mohou způsobit třeba i léky nebo kontaminované jídlo. Trestem tak jako tak končí většina odhalených případů.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články