Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Tři přední ruské atletky dostaly dvouletý trest za doping

Moskva - Přední ruské atletky Nailja Julamanovová, Světlana Kljuková a Jevgenija Zinurovová dostaly dvouleté tresty za doping a přijdou o olympijské hry v Londýně. Dnes o tom na svých internetových stránkách informovala jejich národní atletická federace, podle níž měly všechny abnormální hodnoty v biologických pasech. V těch se průběžně zaznamenává krevní profil sportovců, jehož nepřirozené změny dokazují užití zakázané látky či metody.

Nailja Julamanovová (vlevo)
zdroj: ISIFA

Julamanovová je evropskou šampionkou v maratonu z roku 2010, přičemž titul dostala po diskvalifikaci zlaté medailistky Litevky Zivile Balciunaiteové za užívání steroidů. Zinurovová získala loni titul halové mistryně Evropy na osmistovce, Kljuková byla v téže disciplíně stříbrná na ME 2006.

Systém biologických pasů zavedla jako první v roce 2008 Mezinárodní cyklistická unie a následně se rozšířil i do dalších sportů. V atletice byl touto metodou jako první usvědčen z dopingu portugalský vítěz Pražského maratonu z roku 2007 Hélder Ornelas, který za to v květnu dostal čtyřletý trest.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články