Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Rubáček dostal za doping dvouletý zákaz činnosti

Praha - Plavec Michal Rubáček dostal za dopingový nález z prosincového mistrovství republiky v krátkém bazénu dvouletý zákaz činnosti. Na základě rozhodnutí disciplinární komise Českého svazu plaveckých sportů tak přijde o start na olympijských hrách v Londýně. Podle vyjádření sportovního ředitele svazu Jana Novotného odhalila kontrola v Rubáčkově těle přítomnost metylhexanaminu, látky ze skupiny stimulantů, které krátkodobě povzbuzují výkon.

Michal Rubáček
zdroj: ČT24

Proti verdiktu disciplinární komise, který si dnes v Praze osobně vyslechl, se nejlepší český plavec roku 2009 může do tří týdnů odvolat k výkonnému výboru svazu. Jeho trest platí do 15. prosince 2013.

Znojemský závodník po oznámení pozitivního výsledku dopingové zkoušky odmítl analýzu kontrolního vzorku, což bývá považováno za nepřímé přiznání viny. Nález posléze vysvětloval zdravotními problémy a užitím homeopatik.

Je nám líto, video expirovalo.
Reakce Michala Rubáčka

Michal Rubáček:

"Nejsem si vědom jakéhokoli požití zakázané látky, o to víc je pro mě tento trest zničující."

Antidopingový výbor proto nechal Rubáčkův lék posoudit v německé laboratoři i v ústavu pro kontrolu léčiv. "Ale v něm ta zakázaná látka nebyla," řekl Novotný.

Trenér Jiří Kyněra svému svěřenci dál věří. "Jak to doopravdy všechno je, to musí vědět jenom on. Nemohu mu stát za zády a dívat se, co si bere. Věřím, že nebral něco kvůli tomu, aby zlepšil své výkony. Ty na mistrovství republiky tomu ani neodpovídaly," citoval Kyněru Znojemský deník. S možností Rubáčkovy účasti na olympiádě se už trenér pomalu loučí. "Pokud by byl svaz ochotný jít (po případném odvolání) na nižší trest, třeba půl roku, tak by stihl jediné závody v Grazu, které jsou v půlce června. Mohlo by to znamenat i konec kariéry. Dnes jsou ale plavci, kteří závodí i v pětatřiceti letech," dodal Kyněra.

Pětadvacetiletý Rubáček startoval na olympijských hrách v Aténách i v Pekingu. Drží české rekordy na tratích 50 a 100 metrů motýlek v krátkém i dlouhém bazénu. Na prosincovém šampionátu v Chomutově vybojoval Rubáček dvě stříbrné a čtyři bronzové medaile.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články