Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kejval: Příprava na Hry v Baku je perfektní. Lidskoprávní aktivisté význam akce nechápou

Baku - Šéfa Českého olympijského výboru Jiřího Kejvala zatím těší úvodní průběh Evropských her v Baku. Podle předsedy ČOV může sportovní svátek pomoci Ázerbájdžánu, kde vládne tvrdý autoritativní režim prezidenta Ilhama Alijeva a nejsou zde dodržována lidská práva. Lidskoprávní organizace, které usilují o to, aby lidskoprávní problémy v Ázerbájdžánu nebyly ignorovány, však Kejval kritizuje a srovnává jejich otevřené dopisy a apely se školeními za socialistického režimu.

"Z hlediska organizace mám z Evropských her výborný pocit. Nepřijížděl jsem sem s velkým očekáváním, takže jsem překvapený. Zahájení bylo nádherné, na úrovni olympijských her. Sportovci si zatím na nic nestěžují. Samozřejmě, že je tady teplo a hodně fouká, což může řadě sportů vadit, ale to je život," řekl Kejval.

Podobně jako on jsou prý zatím nadšeni i zástupci organizačního výboru a sdružení evropských olympijských výborů. "Všichni doufají, že nebudou žádné maléry a dopadne to dobře. Je to důležité, je to první edice Evropských her, a podle toho, jak dopadne, budou vypadat ostatní," podotkl šéf českého olympijského hnutí.

Druhé Evropské hry se v roce 2019 měly konat v Nizozemsku, které se však krátce před začátkem nynější akce v Baku pořadatelství vzdalo. "Jejich kandidaturu a následné odstoupení jsem nepochopil, takových nás je ale asi více," kroutil hlavou Kejval.

Změny názoru nizozemských funkcionářů litoval i proto, že by uvítal, kdyby se akce konala v západní Evropě. "Teď je to úplně na východě Evropy a tendence byla dát další část do západní Evropy. Ale nedopadlo to. Mluvil jsem s předsedou evropských olympijských výborů a říkal, že jsou další dvě země, které o to mají eminentní zájem. Tak se necháme překvapit," řekl Kejval.

O které se jedná, neví. Kejval si však uvědomuje, že momentálně o velké sportovní akce mají zájem zejména východoevropské a asijské země. "Západní Evropa má obrovské zkušenosti s organizováním takových her a velkých sportovních událostí, ale momentálně bohužel z nějakých důvodů o velké podniky nemá zájem," uvedl Kejval.

Evropské hry by se mohly podle všeho konat v Kazani, kde se před dvěma lety konala letní univerziáda. "Mají tak všechna sportoviště připravená. Zase je to ale v Rusku, což může být v řadě případů problém," poukázal Kejval na složitou politickou otázku. Ta se přitom projevuje i na mezinárodní úrovni během šampionátu. Britskému deníku Guardian, který chtěl informovat o dění na Evropských hrách, byl například těsně před zahájením šampionátu zamezen vstup na ázerbájdžánskou půdu.

V Ázerbájdžánu vládne kontroverzní prezident Ilham Alijev a ochránci lidských práv vládu v Baku tvrdě kritizují za pronásledování opozice a potlačování základních demokratických svobod. Například členové tamějšího hnutí NIDA, které vyjadřuje kritické názory na ázerbájdžánskou vládu, byli podle Amnesty International biti a mučeni za účelem získání přiznání z vykonstruovaného obvinění držení výbušnin.

Amnesty International tak vyzvala Český olympijský výbor, aby otázku lidských práv neignoroval, společnost Člověk v tísni pak ČOV vyzvala, aby se vyjádřil na podporu politických vězňů. Jakékoliv projevy politického, náboženského, rasového či jiného názoru sportovců přitom zakazuje kontroverzní článek Olympijské charty. Kejval si dopisy lidskoprávních organizací interpretuje jako instrukce o tom, jak se vyjadřovat, a přirovnává jejich chování ke školením za komunistického režimu.

Patrick Hickey - předseda evropského olympijského výboru

"Vynaložili už jsme veškeré úsilí, abychom našli adekvátní odpověď na otázku porušování lidských práv v Baku. Jestli nám něco nepřísluší, tak to je diktovat suverénnímu státu, jak má nakládat se svými vnitropolitickými záležitostmi. Jsme sportovní, a ne politická organizace, takže nám nic podobného nepřísluší a nemáme právo se míchat do politiky jakékoliv země."

"Dostali jsme různé dopisy, ve kterých bylo například napsáno, abychom dali sportovcům instrukce. To je přece nemožné, žijeme v demokratické zemi. Já jsem dostával politické školení mužstva za minulého režimu a byl bych strašně nerad, aby se něco takového opakovalo," uvedl bývalý úspěšný veslař.

Podle Kejvala však i velké sportovní akce a účast světových sportovců mohou pozitivně ovlivňovat dění v jednotlivých zemích. Uvedl to na svém příkladě, když jako malý hokejista sledoval v Praze při mistrovství světa hvězdné kanadské hráče.

"Mistrovství pro mě bylo obrovským svátkem. Kdyby tehdy nepřijeli a bojkotovali to, tak bych to vnímal tak, že je to špatně. Myslím, že velké sportovní akce byly destrukcí totalitního režimu, protože tam člověk viděl příklady. Viděl jsem frajery s černými brýlemi, jak žvýkali. Přišli a všechno vyhráli. Bylo to úžasné," vysvětlil Kejval.

Stejně se již několikrát snažil organizacím hájícím lidská práva vysvětlovat sportovní akce v kontroverzních destinacích, ani jednou ale neuspěl. "Sport má něco, co lidé z lidskoprávních organizací ani politici nechápou. Pro mladou generaci má úžasné příběhy a leadership (vůdcovství) od světových sportovců. Je ale nepřesvědčíte. Oni na takové akci nikdy nebyli a nechápou, o čem mluvím," dodal Kejval.

Zdroj
ČT sport, ČTK,

Hlavní zprávy

Nejčtenější články