Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Na Evropské hry nesmí deník Guardian, aktivisty deportovali ze země

Praha/Baku - V pátek startují vůbec první Evropské hry. Akci srovnatelnou svým rozsahem s olympijskými hrami, pořádá Ázerbájdžán v hlavním městě Baku, kam se sjelo na šest tisíc sportovců z padesáti zemí. A spolu s nimi i stovky zástupců médií. Bohatá země s obrovským množstvím nalezišť ropy je ale dlouhodobě kritizována za porušování lidských práv. Do Baku se tak nepodívá třeba reportér britského deníku Guardian, někteří aktivisté zase byli deportováni přímo po příletu. Tamní vláda rozhodla, že jim vstup zakáže. Podle předsedy České unie sportu Miroslava Jansty se zvlášť v České republice otázka lidských práv "přehrává" daleko víc než v jiných zemích.

Ázerbajdžán
zdroj: ČT24

Ázerbájdžán v čele s autokratickým prezidentem Ilhamem Alijevem napumpoval do Evropských her miliardy, sportovcům třeba platí část nákladů. "Je to bohatá země, má jednu z nejkvalitnějších naft, vyváží ji, chce se prezentovat a sport je nejlepší prezentace, co má. Ale nevím, jestli jsou Evropské hry přesně to pravé, co v evropském sportu potřebujeme," uvedl Jansta.

Evropské hry jsou mediálně hojně sledovanou událostí, která zemi pootevírá pomyslné dveře do světa. Organizace pro lidská práva však připomínají, že jen v roce 2014 bylo v Ázerbájdžánu uvězněno nejméně 35 novinářů, aktivistů a kritiků v oblasti lidských práv, a to na základě zcela nepodložených obvinění.

Ázerbájdžán se na poslední chvíli novinářské "síly", která by o tamních poměrech mohla referovat, zalekl a odepřel přístup na Evropské hry jak pozorovatelům z některých organizací, z nichž několik už deportoval, tak i médiím v čele s Guardianem.

Ten žádal v lednu akreditaci pro šéfreportéra Owena Gibsona, který už měl zajištěné letenky a ubytování v novinářské vesničce v Baku, což potvrdili i samotní pořadatelé. Akreditace, která však zároveň slouží jako vízum, nakonec neprošla schvalováním na vysokých vládních místech.

Miroslav Jansta, místopředseda Českého olympijského výboru: "Jsou lidská práva evropská, my jsme křesťanská země. A tohle je muslimská země. Nejsou univerzální… Univerzální je primárně lidská svoboda, ale nemůžu vnucovat svoje… Jako předseda jakéhokoli spolku nemohu vnucovat té zemi, jak to tam mají. Komunikuji se sportovci a ti nemůžou za to, jaký tam je režim. Myslím, že je dobře, že sportovci komunikují, ať je jakýkoli režim."

"Evropský olympijský výbor má možnost ještě zabránit, aby byly Evropské hry poskvrněny zneužíváním ve prospěch ázerbájdžánské vlády, ale čas se krátí," řekla Rachel Denberová, ředitelka organizace Human Rights Watch pro Evropu a Střední Asii.

Evropský olympijský výbor prohlásil, že zákaz vstupu novinářů je zcela proti duchu sportu. "Když je sportovnímu novináři odepřen přístup ke sportovním událostem, jež má pokrývat, je to vždy důvod k obavám," stojí v prohlášení. Prezident Evropského olympijského výboru Patrick Hickey už je v Baku a přislíbil, že záležitost bude řešit s tamní vládou.

Národní stadion v Baku
zdroj: baku2015.com

"Myslím, že se tady často hodně, a hlavně mediálně, hrají nějaké věci, víc se přehrávají. Třeba lidská práva. Já komunikuju mezinárodně hodně a nevšiml jsem si, že by se lidská práva nějakým způsobem přehrávala jako u nás v České republice. Když mluvím s Němci, tak oni lidská práva v Číně vůbec neřeší, jedou byznys, jedou všechno… To je prostě pohled zemí," vysvětlil Jansta.

Ten je proti tomu, aby na porušování lidských práv reagovali sportovci tím, že budou Evropské hry bojkotovat. "Vezměte si, jak byli sportovci soupeřením dvou bloků poškozováni. Část nejela do Moskvy, část do Los Angeles, už předtím se některé africké země nezúčastňovaly kvůli Jihoafrické republice," uvedl.

Giorgi Gogia, pracovník organizace Human Rights Watch:

"Ázerbájdžán porušuje samotného ducha olympijské charty. Tím, že vězní novináře, tím, že vězní obhájce lidských práv a také tím, jakým způsobem omezuje prostor pro občanskou společnost v zemi."

V souvislosti s porušováním lidských práv se dlouhodobě diskutuje zejména o Kataru, který má, alespoň zatím, pořádat v roce 2022 monstrózní akci v podobě mistrovství světa ve fotbale. Během výstavby stadionů však již zemřely stovky dělníků a země v Perském zálivu je za tamní podmínky tvrdě kritizována. Štáb BBC kvůli natáčení reportáže o přípravách MS dokonce nedávno strávil dva dny ve vězení.

Zdroj
ČT sport, Guardian, BBC

Hlavní zprávy

Nejčtenější články