Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Vaculík završil v Praze vítězný hattrick, Češi neprošli do semifinále

Plochodrážní Grand Prix České republiky v Praze vyhrál potřetí za sebou slovenský závodník Martin Vaculík. Pro Čechy Václava Milíka s Janem Kvěchem skončil závod už po základním programu rozjížděk, neprobojovali se mezi semifinálovou osmičku.

Slovenský plochodrážní závodník Martin Vaculík (v popředí)
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Čtyřiatřicetiletý Vaculík předčil ve finále Švéda Fredrika Lindgrena a úřadujícího mistra světa Poláka Bartosze Zmarzlika. Čtvrtý skončil další polský jezdec Dominik Kubera.

Vaculík tímto triumfem napodobil stejný kousek Australana Jasona Crumpa a Brita Taie Woffindena. Crump vyhrál na oválu břevnovského stadionu Markéta v letech 2002 až 2004, teď poslední Woffinden v letech 2013 až 2015.

"Tohle je naprostý sen, něco neuvěřitelného. Vůbec nevím, co k tomu říct, je to strašný příval emocí, neskutečný pocit. Cítím se tady vždycky jako doma. Musím všem tady poděkovat za obrovskou podporu," řekl Vaculík, jenž se v celkovém pořadí posunul po čtvrtém z 11 závodů na páté místo. Na vedoucího Zmarzlika ztrácí osmnáct bodů.

Je nám líto, video expirovalo.
Slovák Vaculík vyhrál potřetí za sebou plochodrážní Grand Prix na Markétě

Vaculík se Zmarzlikem dominovali už během základního programu, který se jel ve velmi rychlém tempu s ohledem na hrozící déšť. Přes den nevlídné počasí ale závodům nakonec přálo. Pozdější finálový souboj předznamenala bitva ve čtvrté rozjížďce, kdy se Zmarzlik s Vaculíkem potkali hned při svém prvním startu. Po boji vyhrál devětadvacetiletý světový šampion z let 2019, 2020, 2022 a 2023 Zmarzlik.

Teprve až při čtvrtém vystoupení na dráze bodoval trojnásobný mistr světa Woffinden, byl to ale jeho jediný bod za večer. Po odjetí základního programu byl nejlepší Vaculík se 14 body, za ním se seřadili Zmarzlik a Australan Max Fricke (oba 13), který z pozice prvního náhradníka seriálu zastoupil zraněného krajana Jasona Doylea.

V prvním semifinále Lotyš Andžejs Lebeděvs přetrhl startovací pásku a byl vyloučen. Triumfoval Vaculík před Kuberou. Ve druhém zvládl na výbornou svou roli Zmarzlik, s nímž vybojoval postup Lindgren. Fricke byl až čtvrtý. Ve finále vystřelil od startu za dalším velkým triumfem Vaculík, v hodně těsném boji o druhé místo nakonec slavil osmatřicetiletý Lindgren.

"Freddie a Bartek jsou naprostá extratřída, co k tomu říct... Snad jen to, že bylo strašně těžké udržet je za sebou, to je jasné. Cítil jsem ale z diváků obrovskou energii, jsem moc šťastný, že se mi to povedlo," radoval se Vaculík.

Lindgren dal vzpomenout na rok 2018, kdy v Praze vyhrál. "Měl jsem dobrou rychlost. Povedlo se mi zaútočit v pravou chvíli a dostat se před Bartka. Poslední dobou se mi tolik nedařilo, ta rychlost mi chyběla, ale dnes jsem ji měl. Tohle je pro mě určité vysvobození a naděje do dalších závodů," prohlásil Lindgren, jenž byl na úvod třetí, ale v dalších dvou závodech se mu nedařilo.

Zmarzlik byl i počtvrté ve finále, na dílčí triumf v závodě ale dál čeká. "Jsem spokojený, jak to dopadlo, přál jsem si být zase ve finále, to je základ. Jsem rád, protože tady v Praze je to pro mě vždy buď dobré, nebo úplně špatné. Takže jsem i za to finále šťastný. Musím klukům pogratulovat, protože na dráze odvedli skvělou práci, byli zkrátka lepší," ocenil Zmarzlik.

Jednatřicetiletý Milík, který startoval v domácím závodě na divokou kartu, získal čtyři body a skončil třináctý. O devět let mladší Kvěch, jenž si pro tuto sezonu vybojoval stálé místo v celém seriálu mistrovství světa, začal hned v úvodní jízdě večera lehkým pádem, po němž ale pokračoval a dojel do cíle. Milíka ve vzájemném souboji těsně porazil, ale nakonec měl na kontě o bod méně a byl čtrnáctý.

Seriál bude pokračovat za dva týdny ve švédské Malille.

Grand Prix České republiky, závod MS na ploché dráze v Praze:

Finále: 1. Vaculík (SR), 2. Lindgren (Švéd.), 3. Zmarzlik, 4. Kubera (oba Pol.), ...13. Milík, 14. Kvěch (oba ČR).

Pořadí MS (po 4 z 11 závodů): 1. Zmarzlik 66 bodů, 2. J. Holder (Austr.) 54, 3. Lambert (Brit.) 53, ...15. Kvěch 13, 17. Milík (oba ČR) 4.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články