Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Kvěch před startem na Markétě: Snad si všechno sedne a bude to krásný výsledek

Český plochodrážník Jan Kvěch, který se zařadil pro tuto sezonu mezi stálé účastníky seriálu Grand Prix mistrovství světa, bude v domácím závodě usilovat o první postup do semifinále mezi elitou. Dobře ví, že k tomu potřebuje stlačit počet chyb na dráze na minimum. Mezi nejužší světovou špičkou se učí s každou jízdou.

Je nám líto, video expirovalo.
Mezi plochodrážníky na Markétě budou startovat i Kvěch a Milík

"Učím se a sbírám zkušenosti. Ne v každém závodě, ale v každé jízdě. Jedu v té největší konkurenci, takže sebemenší chybička či zaváhání jsou vidět. Stejně tak třeba zjišťuju, kde jet na kterém oválu jakou stopou," uvedl Kvěch.

Důležitý je pro něho pocit, že se soupeřům může vyrovnat. "Vím, že na ty kluky mám. Z tohoto zjištění jsem měl obrovskou radost, že jsem byl se soupeři pořád v kontaktu. Zároveň mě mrzelo, když jsem zůstal v prvním závodě kousek od semifinále. Ale je to opravdu hodně vyrovnané, každá chybička znamená ztrátu minimálně jedné pozice. Důležité však je, že o těch chybičkách dobře vím," prohlásil dvaadvacetiletý Kvěch.

"Vždy je potřeba se z těch chybiček ponaučit. Vím, že tam je určitě rezerva a mám co zlepšovat. Pracujeme na tom s týmem a věřím, že postupem sezony se to bude všechno posouvat," přál si Kvěch.

Závodění s těmi nejlepšími si užívá. "Je super, že jsem dosáhl na takový svůj tajný cíl, který jsem od začátku kariéry měl. Teď mám před sebou další – udržet se tam. Abych byl stálým účastníkem na delší dobu, ne abych z toho hned vypadl. Nic ale není hned, musím být trpělivý a pracovat na sobě."

Stále místo v seriálu pro něho znamenalo i určité zklidnění. "Je to určitě jiné, než když startujete jen v jednom závodě. Takhle když jeden nevyjde, máte jich ještě několik před sebou. Není tam proto ten stres, že v jednom daném závodě se musíte ukázat. Rozhodně jsem byl nervóznější v době, kdy jsem v Grand Prix nebyl, protože jsem se tam chtěl strašně moc dostat. Teď jsem relativně v klidu, protože jsem tam, kde jsem od začátku kariéry chtěl být," řekl Kvěch.

Připouští, že rivalita mezi jezdci je velká. "Každý přijíždí s tím, že chce a také může vyhrát. Ale vyhrát může jen jeden, ten nejlepší," řekl Kvěch. Za soupeře bude mít v sobotu i zkušenějšího Václava Milíka, který pojede na divokou kartu. "Jsme kámoši, a když jedeme třeba reprezentační závody, tak probíráme i nastavení a další věci. Ale tady na mistrovství světa jede každý za sebe. Vždy tam bude nějaká zdravá rivalita, když jedeme proti sobě," uvedl Kvěch.

Postupem do Grand Prix se potřeboval posunout i v oblasti zabezpečení a zázemí. "Teď jsme v týmu tři. Postavil jsem tři nové motorky, zatímco normálně jsem stavěl jen dvě. Musel jsem zvětšit i tým. Také je zapotřebí všechno dobře logisticky naplánovat, protože máme pár přejezdů z Grand Prix rovnou na ligu nebo i obráceně. Někdy je to docela těžké," konstatoval Kvěch.

Přípravu se snaží každoročně vylaďovat. "Mám i svoje trenéry, s nimiž spolupracuji delší dobu, takže víme, co dělat. Snažím se být profíkem. Ještě asi ne stoprocentní, ale snažím a učím mezi těmi nejlepšími," řekl Kvěch.

V sobotu by na jeho straně měly být i zkušenosti s oválem na stadionu Markéta. "Rozhodně se budou hodit. Už jsem za těch pár předchozích startů nějaké nasbíral. Třeba si to všechno sedne a bude z toho krásný výsledek," uvedl Kvěch.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články