Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Splnil se mi sen, řekl Kvěch poté, co dostal divokou kartu na pražské závody Grand Prix

V devatenácti letech se střetne se světovou špičkou na ploché dráze. Jan Kvěch dostal divokou kartu od organizátorů břevnovských závodů Grand Prix, kterými 16. a 17. března odstartuje seriál mistrovství světa. Už loni si zkusil atmosféru Grand Prix a jako náhradník tu odjel jednu jízdu. Teď jej čeká jízd minimálně deset. "Větší šanci, porovnat se s nejlepšími plochodrážníky světa, člověk získat nemůže. Děkuji za ní," řekl Kvěch.

Jan Kvěch
zdroj: ČTK autor: David Taneček

"Je to splněný sen, jednou bych se chtěl do Grand Prix dostat napevno. Teď mohu porovnat síly s nejlepšími a poznám, jak na tom jsem. Náhradník to má horší, protože už jsou všichni rozjetí a seznámení s tou dráhou, zatímco on jde do rozjetého závodu a motorka se ladí na tu jednu jízdu; buď se to trefí dobře, nebo netrefí," dodal Kvěch.

Divoké karty se dočkal i přesto, že dlouhodobě dostával divokou kartu Václav Milík, který tu v roce 2017 skončil senzačně třetí. "Byl jsem překvapený. Venca měl sice horší začátek sezony, ale teď se mu v Polsku začalo dařit. Mně bylo oznámeno, že jsem dostal divokou kartu a spolu jsme to nijak neřešili."

Velkých jmen se nebojí. "Jsem odhodlaný se s nima porovnat. Je to světová špička, do níž bych se chtěl jednou taky dostat. Na druhou stranu je mi jasné, že to bude těžké. Každá chybička tam bude znát," uvedl.

Přetrvávající boj s pandemií koronaviru mu přinesl alespoň malé pozitivum. Zatímco jindy hostí česká metropole jeden podnik Grand Prix za rok, tentokrát proběhnou – stejně jako už loni – dva závody ve dvou dnech po sobě.

"Beru to tak, že kdyby se mi třeba v pátek nezadařilo, tak mám další šanci v sobotu. A naopak, když se v pátek zadaří, budou to chtít v sobotu ještě překonat a nedělat zbytečné chyby."

I díky působení v domácí extralize v týmu AK Markéta Praha zná břevnovský stadion velmi dobře. "Je to jeden z mých oblíbených oválů, ale že by to byla nějaká velká výhoda? Domnívám se, že světové špičce je to jedno a všichni se umějí přizpůsobit jakékoliv dráze. A myslím si, že všichni, kdo jsou v Grand Prix, dráhu na Markétě znají dobře. Bude to těžké," ví Kvěch.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články