Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Jsme pořadatelskou velmocí motoristického sportu, těší Šťovíčka. Postrádá ale kompenzační program

Koronavirová pandemie výrazně ovlivnila českou motoristickou sezonu, která začala nezvykle pozdě. Postupná rozvolňování ale postavila tuzemský motosport do nevídané pozice, protože až na výjimky se jinde ve světě nezávodilo.

Jan Kvěch
zdroj: ČTK autor: David Taneček

Do Česka se tak sjížděla například motokrosová nebo autokrosová elita. Další podzimní restrikce ale svět motorů v tuzemsku zase zastavily.

"Snažíme se samozřejmě dokončit naše seriály tak, jak je to jen možné. Na druhou stranu musíme uznat, že okolnosti, které tady jsou, nejen našemu sportu, ale sportu obecně nepřejí," uvedl ve Sportovních zprávách na ČT sport prezident Autoklubu České republiky (AČR) Jan Šťovíček.

V minulých měsících ale byla Česká republika vyhledávanou destinací pro nejrůznější motoristické podniky včetně ploché dráhy. "My jsme ve všech disciplínách motoristického sportu pořadatelskou velmocí. Chtěl bych poděkovat pořadatelům ze Zlaté přilby z Pardubic a z pražské Markéty," vrátil se Šťovíček k dráhařům.

Šťovíček žádá pro sport kompenzace i pro podzimní vlnu

Závody v ploché dráze ale doplatily na omezení ohledně divácké návštěvnosti, která byla nuceně zcela minimální. "Mrzí mě, že prozatím Národní sportovní agentura (NSA) opomíjí tyto záležitosti. Sice byl schválen program kompenzací pro profesionální sport, ale ten je vlastně na tu první vlnu epidemie. Je pro akce do 31. července."

"My, a nejen my, bychom potřebovali nějaký kompenzační program i pro současnou podzimní vlnu pandemie tak, aby i pořadatelé Zlaté přilby mohli mít nárok nějak uhradit tu obrovskou ztrátu. A určitě na tom budeme pracovat a jednat s vedením NSA, aby se tak stalo. Nejen za nás, ale i za všechny sporty," prohlásil Šťovíček.

Omezení postihla i závody v motokrosu a také v rallye. "Bohužel rallye na to doplatila možná skoro nejvíc, protože se nám přece jen nepodařilo odjet víc než tři podniky z toho velkého šampionátu. Držím palce pořadatelům z Klatov, že se podaří odjet Rallye Šumava, která je plánovaná na první polovinu listopadu," řekl Šťovíček.

Kromě budoucích závodů se chystá také valná hromada AČR. Šťovíček bude po čtyřech letech obhajovat svůj post. "Měli jsme bohužel ty čtyři roky takové poněkud komplikované. Protože hned v tom prvním nám přišla slavná kriminální kauza, která vedla k tomu, že jsme přišli asi o 30 nebo 35 procent dotačního přídělu pro následující léta. Nyní nás potkala ta koronavirová sezona, měli jsme jiné problémy v předchozích letech."

"Přesto jsem spokojen. Konečně se nám podařilo to, že jsme získali soukromé sponzory, strategické partnery pro AČR. Daří se nám získávat nějakých šestnáct, osmnáct milionů korun od soukromých sponzorů, což je oproti té nule, která tam byla před čtyřmi lety, velice dobré," dodal Šťovíček.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články