Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Šonka: Teď pro mě neexistuje důležitější závod, chci co nejlepší výsledek

K favoritům mistrovství Evropy v letecké akrobacii, které právě probíhá na letišti v Jindřichově Hradci, patří i Martin Šonka. Mezi pětatřiceti piloty z jedenácti zemí jedna z největších hvězd současného sportovního létání obhajuje stříbrnou medaili z evropského šampionátu před dvěma lety a titul ve freestylu. Druhý muž v průběžném pořadí letecké formule 1, za níž je Red Bull Air Race považováno, přiznává, že si bez letecké akrobacie svůj život už nedokáže představit.

Martin Šonka
zdroj: TeamSonka

Šonka se svěřil, že ve své čtvrteční sestavě udělal nějaké menší chybičky. "Nebyly velké, ale byly tam a to mě mrzí. Když chcete myslet na co nejlepší umístění, tak tam nesmí být žádná zbytečná ztráta bodů," konstatoval s tím, že krátce po letu má trošku rozporuplnou náladu.

Únavu po předvedené sestavě přirovnal ke skládání pěti metráků uhlí. "Kdysi to k tomu někdo přirovnal," vzpomínal pilot po kletu, který trvá od startu do přistání deset minut a samotná sestava čtyři až pět minut. "Je to asi podobné, ale musíte těch pět metráků přeházet za těch pět minut," dodal s úsměvem ještě v letecké kombinéze na ploše jindřichohradeckého letiště.

Šonka se také vyjádřil k rozdílu mezi slavnou a zásluhou televizních přenosů ve všech koutech světa sledovanou Red Bull Air Race a akrobacií. "Na jednu stranu je to nesrovnatelné. Tohle je akrobacie, něco jako sportovní gymnastika nebo krasobruslení. Rozhodčí koukají na přesnost pohybů a jak ty figury vypadají. V Red Bull Air Race jde čistě o rychlost a je prakticky jedno, jak se dostanete do cíle, kromě nějakých průletů bran," říká bývalý vojenský pilot, který musel kvůli Red Bull Air Race u armády skončit.

"Obojí je to ale o naprosté přesnosti řízení. V Red Bull Air Race, když uděláte pohyby, které tam nepatří, tak to letadlo každým vychýlením kormidel brzdíte. Takže zkušenosti z akrobacie jsou tím nejdůležitějším, co pak využijete v Red Bull Air Race. Takže svým způsobem jsou si ta letadla velice podobná. Jsou to dva naprosto odlišné sporty, které k sobě ale mají velice blízko," dodal. 

Je nám líto, video expirovalo.
Šonka: Rozdílné disciplíny, které k sobě mají blízko

Šonka by byl rád, kdyby měla akrobacie podobnou popularitu jako Red Bull Air Race, ale ví, že by to bylo hodně obtížné, protože pro televizi není tak atraktivní. "Je to dáno i tím, jakým způsobem probíhá mistrovství," vysvětluje s tím, že šampionát trvá přes týden. "Tři čtyři dny čekáme na počasí. Pak čtyřicet lidí z celé Evropy lítá úplně shodné sestavy, tak to asi pro televizi není úplně ono," říká.

Ovšem kdyby se vybralo to nejatraktivnější, tak by to podle něho možná šlo. "Kdyby se přenášelo třeba jen finále deseti nejlepších, tak by to byl určitě krásný produkt," přemýšlí nahlas.

"Red Bull Air Race je pro mě teď sportem číslo jedna, věnuju se mu na sto třicet procent. A když ještě nějaká procenta zbývají, tak je dostane letecká akrobacie," popisuje svůj vztah k oběma disciplínám. "Myslel jsem, že budu muset akrobacii vynechat a věnovat se jen Air Race, ale jen jsem na to pomyslel, už mi začala chybět, takže jsem si řekl, že zkusím zvládat oboje. Není toho tréninku tolik, kolik bych si představoval, ale když jsem tady, tak pro mě neexistuje důležitější závod a chci tady utrhnout co nejlepší výsledek," vysvětluje, jak přistupuje k šampionátu.

Nemyslí si, že by rozhodčí svým hodnocením mohli někoho zvýhodňovat podle toho, jak je známý, jako je tomu třeba u krasobruslení. "Když vyhráváte jsou samozřejmě rozhodčí nejlepší, když prohráváte, tak jsou nejhorší na světě," popisuje pohled pilota v letecké akrobacii s ironií v hlase. "Ale věřím, že dělají maximum, a nemůžu říct, že někomu nadržují. I když to moje letadlo asi poznají, protože má specifické zbarvení, ale správně by neměli vědět, ani kdo zrovna letí. Mělo by to být anonymní a mají bodovat jen to, co zrovna vidí," popsal Šonka, jak bodování jednotlivých sestav probíhá.

Největším tahákem šampionátu pro diváky bude podle ředitele šampionátu Aleše Ferry v sobotu od dvanácti freestyle, v němž nejlepší piloti předvedou to nejlepší, co umějí, a od 14 hodin pak bude následovat air show, kde bude úplně to nejlepší. Jinak program je denně od 9 do 15 hodin.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články