Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Zdravotnický materiál chce převážet i Šonka. Ale Extrou létat kvůli doktorům radši nebudu, ujišťuje

Už téměř 200 dobrovolných pilotů z Česka se zapojilo do projektu Piloti lidem. Pomocí sportovních letadel jsou schopni během dvou hodin převézt až několik set kilo zdravotnického materiálu po celé republice. Projekt podporuje i akrobatický pilot Martin Šonka. Teď již jen čeká na svou první "zakázku".

Martin Šonka
zdroj: ctsport.cz

O pomoc již projevily zájem některé nemocnice a záchranné služby z celé republiky. "Důležité je, aby vůbec někdo chtěl tenhle systém využít," říká Šonka.

Základní věcí je tedy vyřešit nezbytné organizační záležitosti a může se jít na věc. "Je to ve stadiu příprav a létat začneme brzy," dodává mistr světa 2018 z prestižního seriálu Red Bull Air Race.

"Viděl jsem to někde na sociálních sítích, kluci to sdíleli. Samozřejmě se mi to líbilo, přišlo mi to jako dobrej počin. Umíme řídit letadla, tak můžme v téhle situaci pomoci," tvrdí Šonka.

Je nám líto, video expirovalo.
Šonka se zapojil do dobrovolnického projektu

Podle jednoho ze zakladatelů projektu Ondřeje Dani jsou piloti připraveni létat po deset hodin denně a převézt přibližně deset tun materiálu. Zdravotnický materiál budou letci schopni dopravit kamkoli po republice do dvou hodin od zadání až po vyložení.

"S letadlem je to opravdu rychlý. Můžeme létat tam a zpátky po republice nejen s materiálem, ale třeba i převézt doktora. Moje letadlo je na to uzpůsobené," vysvětluje Šonka.

Závodní Extrou alé létat nebude. "To bych musel doktora posadit na klín a asi by se mu to nelíbilo. A já bych se neudržel a museli bychom letět hlavou dolů," žertuje.

Sám vlastní letoun Zlín Z 143. "To je krásné čtyřmístné letadlo, vejdou se tam tři lidi plus já, nebo až tři sta kilogramů materiálu. Dá se tím převézt opravdu hodně," potvrzuje Šonka. Vedle něj se zapojili i akrobatičtí piloti Roman Kramařík nebo Jan Rudzinskyj.

V projektu jsou také piloti vrtulníků, kteří mohou v případě potřeby přiletět přímo na nemocniční heliport.

"Nebo se dá letět letadlem. Síť je hustá, každé větší město má u sebe poblíž nějaké letiště, takže ve většině případu by se tam jen zajelo pro materiál," vysvětluje.

Pilotů je navíc tolik, že Česko se dá tím pádem obhospodařovat v podstatě celé. "Letadlem přeletíte tam i tam za hodinku, pokrytí je stoprocentní, dá se zaletět úplně kamkoliv," je přesvědčen Šonka.

Projekt získal podporu od Letecké amatérské asociace, Řízení letového provozu ČR nebo FIC Praha.

Martin Šonka před závodem Red Bull Air Race v Čibě
zdroj: twitter.com/Martin Šonka

"Takový projekt podporu potřebuje. Ale zorganizovat to tak, že když tu ten materiál bude, aby došlo k tomu, že se to bude rozvážet letecky, to je potřeba prosadit a přesvědčit někoho, že je to dobrý systém k využití," myslí si Šonka.

V mysli má i letošní sportovní sezonu, i když ta je teď kvůli boji s koronavirovou pandemií až na druhé koleji.

"Uvidíme, jak to bude probíhat. Z velkých závodů zatím máme na konci srpna mistrovství Evropy v Břeclavi. Doufám, že do té doby se to pohne výrazně k lepšímu," říká Šonka.

Problém má tím pádem i s tréninkem, už v červnu se má totiž konat domácí šampionát. Ten by ale v případě potřeby bylo nejspíš možné odložit na jiný temín.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články