Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: Sport 1975

Ruce jsou fakt pomalé, přiznal zraněný Prokop mířící k nejlepšímu výsledku

Po pondělním zranění to s ambicemi Martina Prokopa na Rallye Dakar vypadalo všelijak, ale šestatřicetiletý automobilový jezdec se nevzdal a má velkou příležitost k rekordnímu zápisu. Díky odstoupení rekordmana Stéphana Peterhansela je šestý. Dosavadním osobním i českým maximem je přitom sedmé místo z loňského ročníku.  

Martina Prokopa (vpravo) sužují na Dakaru zdravotní problémy
zdroj: PR autor: MP Sports

V úterní 8. etapě obsadil jihlavský rodák sedmou pozici. "Měli jsme vyloženě čistou jízdu. Snažili jsme se být pod plynem a jet svižně, abychom nikde nezapadli, ale žádný velký sport to nebyl," hodnotil Prokop.

"200 kilometrů dun jsme ale zvládli výborně. Nenastala žádná velká chyba a chytáky v navigaci jsme relativně rychle vyřešili. I proto jsme do cíle dojeli dobře a zmákli jsme to. Adrenalin udělal své, bolest ustoupila a soustředil jsem se jen na to, abych duny projel," doplnil.

Jeho zdravotní stav má ovšem k ideálu daleko. V pondělí si totiž poranil zápěstí na levé ruce a prsty na pravé. "Cítím, že nejsem schopný auto vyvést z větší krize a jakmile mám změnit směr v akci, jsou ruce fakt pomalé," konstatoval.

Šance zlepšit nejlepší umístění v kariéře je nicméně reálná. I proto jde handicap stranou. "Rekonvalescence zápěstí je tak na měsíc a pravá ruka by potřebovala asi pět dní klidu, takže fit nebudu, ale když jsem to dal včera při technické jízdě s velkými dropy, zvládnu to i dál. Nedokážu si představit, co horšího by na nás mohli přichystat," uzavřel Prokop.

K životní příležitosti pomohla českému pilotovi i nehoda třináctinásobného vítěze prestižního závodu Peterhansela, jehož spolujezdec David Castera utrpěl po jednom ze skoků v úvodu dnešní etapy zranění zad.

Francouzský rekordman se proto dle pořadatelů rozhodl ukončit své působení v letošním ročníku. V průběžném pořadí ztrácel ze čtvrtého místa 53 a půl minuty na vedoucího Násira Attíju z Kataru.

Peterhansel šestkrát opanoval Rallye Dakar na motocyklu a potom sedmkrát za volantem automobilu, naposledy předloni. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články