Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokejista sezony Tipsport Extraligy v ledním hokeji 2023/2024

Klymčiw dlouho sahal po pódiu, nejlepší výsledek na Dakaru zajel i Prokop

San Juan - Nejlepší výsledek kariéry zaznamenal na Rallye Dakar Ondřej Klymčiw. Český motocyklista obsadil v desáté etapě z Chilecita do San Juanu po penalizaci původního vítěze Michaela Metgeho deváté místo. Jednatřicetiletý závodník se dlouho držel i v elitní trojici a na pátém mezičasu byl dokonce nejrychlejší, až v závěru ztratil. Devátý byl také Martin Prokop mezi automobily a i on dosáhl nejlepšího výsledku na Dakaru. Aleš Loprais obsadil páté místo mezi piloty kamionů, Martin Macík skončil při absolutním triumfu Rusů v kamazech osmý.

Ondřej Klymčiw
zdroj: EFE autor: Nicolas Aguilera

Klymčiw byl v předchozích sedmi odjetých etapách na letošním Dakaru nejlépe sedmnáctý, jeho osobním maximem bylo 16. místo z předloňska. Tentokrát získal i skalp vedoucího jezdce průběžného pořadí Sama Sunderlanda z Velké Británie.

Za vítězným Michaelem Metgem zaostal o 10 minut a 17 sekund, Francouz ale později inkasoval hodinovou penalizaci. Etapový triumf tak připadl Joanu Barredovi ze Španělska.

Klymčiw je v neoficiálním celkovém pořadí třináctý a při třetí účasti na jihoamerické rallye může vylepšit 20. místo z roku 2015. Vloni po těžké nehodě závod nedokončil.

Ze soutěže odstoupil dosud druhý Chilan Pablo Quintanilla, který při pádu utrpěl otřes mozku. Sunderland tak vede klasifikaci dvě etapy před cílem s půlhodinovým náskokem.

Po druhém neplánovaném dnu volna si Prokop o jedno místo vylepšil maximum z loňské druhé etapy. Na 449 kilometrech rychlostní zkoušky byl po pozdější revizi výsledků o téměř 40 minut pomalejší než francouzský vítěz a nový lídr pořadí Stéphane Peterhansel.

"Dneska nejtěžší etapa. Úplně likvidační terén po většině z 450 kilometrů. Jsem fyzicky na dně. Shrek (vůz) je slušně dobitej, ale zvládl to na jedničku," ulevil si Prokop, který se v celkovém pořadí posunul už na třinácté místo.

Během etapy spadl do díry, potkal zraněného motorkáře, u něhož už byla helikoptéra, a nevyhnulo se mu ani bloudění. "Škoda, že jsme se zase ztratili. Je vidět, že Shrek dokáže jet svižně v každým terénu. Druhá část byla sice rychlejší, ale úplně likvidační pro naše těla a auto. Bolí mě úplně všechno. Kluci si střihnou několikátou noční v kuse a já se zkusím konečně vyspat," uvedl Prokop.

Původně byl autorem nejrychlejšího času jiný Francouz Sébastien Loeb, pořadatelé ale odepsali rekordmanovi v počtu triumfů v Rallye Dakar Peterhanselovi ztrátu, kterou po kolizi s motocyklistou nabral čekáním na pomoc. Vrátil se díky tomu i do čela celkové klasifikace a vede před devítinásobným mistrem světa v klasické rallye s náskokem necelých šesti minut.

V soutěži kamionů byl Aleš Loprais pátý a při problémech týmového kolegy z Buggyry Martina Kolomého je novou českou jedničkou. Patří mu celkově desáté místo těsně před Martinem Macíkem, který dnes při absolutním triumfu ruských pilotů v kamazech obsadil osmou příčku.

Do čela hodnocení kamionů se po druhém triumfu vrátil poprvé od 3. etapy Eduard Nikolajev. Loprais uzavírá desítku se ztrátou dvě a tři čtvrtě hodiny. Dosud osmý Kolomý hned v úvodu etapy nabral více než tříhodinové manko a do cíle ještě nedorazil.

Výsledky 10. etapy Rallye Dakar:

Automobily: 1. Loeb, Elena (Fr., Mon./Peugeot) 4:54:28, 2. Despres, Castera -2:33, 3. Peterhansel, Cottret (všichni Fr./Peugeot) -6:45, ...9. Prokop, Minorová (ČR, Rak./Ford) -31:27.

Průběžné pořadí: 1. Loeb 25:04:33, 2. Peterhansel -8:23, 3. Despres -19:50, ...12. Prokop -4:33:57.

Motocykly: 1. Barreda (Šp./Honda) 5:49:45, 2. Svitko (SR/KTM) -24, 3. Caimi (Arg./Honda) -3:48, ...9. Klymčiw (Husqvarna) -9:22, 33. Engel -1:17:40, 35. Pabiška (oba KTM) -1:24:03.

Průběžné pořadí: 1. Sunderland (Brit./KTM) 28:07:59, 2. Walkner (Rak./KTM) -30:01, 3. Farres (Šp./KTM) -38:43, ...13. Klymčiw -2:08:55, 31. Engel -4:50:57, 39. Pabiška -6:56:25.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články