Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Prokop: Ambice chci nechat doma, ale vím, že budou stříkat vzduchem

Ostrava – Čeká ho velká premiéra. Poprvé pojede na Dakaru a hned bude řídit automobil továrního týmu Toyota. Martin Prokop se tak před startem legendární rallye snaží zůstat nohama na zemi, ale sám přiznává, že ambice bude těžko krotit. "Neradši bych je nechal doma, ale vím, že tomu tak nebude," prozradil závodník, jenž hodlá v Jižní Americe čerpat informace také od české stáje Bonver Dakar project vedené Tomášem Vrátným, která se zaměřuje na kategorii kamionů.

"Když jsem se dozvěděl, že pojedu na Dakar, chtěl jsem získat co nejvíce informací. Nemusel jsem hledat daleko, protože Česká republika je v závodu pátou nejvíce zastoupenou zemí. Poznal jsem Tomáše Vrátného a dostal jsem od něj velice zajímavou nabídku. Spolupráce s Tomášem a jeho týmem je pro mě nejjednodušší cesta, jak se narychlo dostat k informacím, znalostem a zkušenostem z Rallye Dakar," uvedl Prokop, jediný český pravidelný účastník mistrovství světa v automobilových soutěžích.

Prokop zveřejnil informaci, že se postaví na start Dakaru, v polovině října. Následně dokončil sezonu v MS a po Britské rallye se začal naplno chystat na lednový start jihoamerického závodu. Na rozdíl od řady dalších rallyeových specialistů v čele se Sébastienem Loebem si však neměl možnost vyzkoušet podmínky na dálkových soutěžích přímo v konkrétním závodě.

I proto k Dakaru přistupuje s pokorou a nemá přehnané ambice. "Mé zkušenosti s tak těžkým a dlouhým závodem jsou nulové. Nechci zbytečně tlačit a snažit se plnit nějaké předpoklady, které z mistrovství světa WRC máme. Během testování jsem poznal, že auto nevydrží všechno a nedá se s ním jet takové tempo, na které jsem zvyklý z vozu WRC," přiznal jihlavský jezdec.

Na druhou stranu však Prokop konstatoval, že závodníka v sobě asi zapřít nedokáže. "Chci jet pokorně, sbírat zkušenosti, hledat limity a udržovat správnou rychlost. Ambice bych nejraději nechal doma, ale vím, že tomu tak nebude a že jakmile mě někdo předjede nebo někoho dojedu, tak tam ty ambice budou stříkat vzduchem. Vím však, že musím jet s co největší pokorou," uvedl Prokop.

Je nám líto, video expirovalo.
Prokop získal pro Dakar nečekaného spojence

V příštích dnech se chystá trénovat ve Spojených arabských emirátech a využije tréninkový areál, který tam má ostravský tým vybudovaný. "Věřím, že na normální cestě auto nějak uřídím, ale na dunách jsem v životě nejel. Maximálně jsem jel na pískovišti, když jsem byl malý, ale jinak jsem písek na trati neviděl, takže jsem rád, že si jízdu na písku vyzkouším alespoň v rámci testu v Dubaji, než ji naostro okusím v závodu," dodal Prokop.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články