Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Osud Grand Prix je nejistý. Automotodrom smlouvu nepodepíše

Brno – Smlouvu ohledně Grand Prix, kterou minulý týden schválilo zastupitelstvo, Automotodrom Brno nepodepíše. Důvodem je, že v ní není vyřešený dluh třiceti milionů z minulého ročníku. Kvůli tomu i přes schválených padesát milionů na letošní ročník není jisté, zda se závody 16. srpna v Brně pojedou.

Velká cena ČR v Brně
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

Nevyřešený dluh a nesrovnalosti ve smlouvě odradili brněnský automotodrom od podepsání smlouvy o trojstranné spolupráci. Dalšími dvěma smluvními stranami jsou španělská společnost Dorna, která je promotérem Grand Prix, a Jihomoravský kraj. Právě jeho zastupitelé ji minulý týden schválili. V ní je uvedené, že kraj na letošní cenu má přispět 20 milionů a stát 30 milionů. Osud závodu silničních motocyklů 2015 je nejen kvůli odmítnutému podpisu nejistý.

Ten totiž závisí na rozhodnutí promotéra. "Dorna očekává platbu, která stále nepřichází. V lednu se k úhradě zavázal hejtman Michal Hašek. Jsme tak postaveni před novou situaci, kterou musíme řešit," vysvětlila výkonná ředitelka Automotodromu Brno Ivana Ulmanová. Státní třicetimilionovou dotaci obdržel kraj už v únoru. Měl z ní zaplatit dluh ve stejné výši z předchozího ročníku. Jenže dotaci schválenou v roce 2015 jde uplatnit pouze ve stejném kalendářním roce.

"Kraj podal žádost o dotaci v minulém roce. Vláda ale projednávání několikrát odložila a dotaci schválila až v lednu. Podmínky nám zaslala v únoru. Za to Jihomoravský kraj nemůže," vysvětlil už dříve Hašek, proč dluh neuhradil. Kvůli nedodržení příslibu ale může nyní španělská společnost automotodromu vypovědět smlouvu. Toto řešení by ale bylo nevýhodné i pro Dornu. Vstupenky už jsou totiž v prodeji od prosince a probíhají i přípravy na letošní závody.

Ulmanová se nyní chystá na osobní jednání se zástupci Dorny v Jerezu. Před schůzkou, která se uskuteční na přelomu dubna a května, není podle ní možné potvrdit pořádání Grand Prix v moravské metropoli.

Je nám líto, video expirovalo.
O Grand Prix s mluvčím automotodromu

Hejtman prý přestal s automotodromem komunikovat

Dosud Grand Prix pořádal Automotodrom Brno, který se ale potýkal s finančními problémy. Záštitu nad závody tak převzal kraj. S jeho hejtmanem ale prý zástupci automotodromu jednali naposledy loni v listopadu. "Ke vzájemné spolupráci jsme byli ze začátku vstřícní. Ještě v září jsme spolupracovali, předložili všechny podklady a vyúčtování. Poskytovali jsme veškerý materiál. Hejtman se ale pak rozhodl, že vyřídí celou záležitost sám. Bez nás," vysvětlila současnou nespokojenost automotodromu Ulmanová. Podle ní je také připravená smlouva netransparentní.

S tím souhlasí i ředitel obchodního a marketingového oddělení Michal Klouda. "Smlouva je neurčitá a někdy si odporuje. Není to pouze návrh smlouvy, ale její finální podoba, kterou schválilo zastupitelstvo. V tomto znění ale není možné ji podepsat," popsal svůj pocit z dokumentu Klouda. I podle něj je jejím největším úskalím nevyřešený dluh za rok 2014.

Je nám líto, video expirovalo.
Právník Jihomoravského kraje Jan Šťovíček o velké ceně silničních motocyklů

Záchrana, která se zatím nekoná

Automotodrom už loni uvedl, že Grand Prinx pořádat nebude kvůli velké ztrátovosti. Za tu může zalistovací poplatek, který je potřebný pro získání licence na pořádání závodů a stojí okolo 70 milionů korun. Kraj chce ale závody silničních motocyklů v Brně udržet, a tak navrhl, že je bude v následujících letech pořádat. Kvůli tomu založil i krajskou společnost, která by měla od roku 2016 pořádání závodu oficiálně zaštiťovat. V ní by byli členové státu, kraje a města Brna a všichni by se na úhradě zalistovacího poplatku měli podílet.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články