Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Ogier a Latvala zpečetili triumf Volkswagenu, Prokop byl sedmý

Salou - Mistr světa Sébastien Ogier z Francie vyhrál Katalánskou rallye před finským týmovým kolegou Jarim-Mattim Latvalou a společně zpečetili v předposlední soutěži sezony celkový triumf Volkswagenu v hodnocení značek. Český pilot Martin Prokop obsadil ve Španělsku sedmé místo.

Sport
zdroj: ČT4

Ogier si připsal osmé vítězství v sezoně, přestože do poslední etapy vstoupil po sobotním defektu ze čtvrtého místa a se ztrátou přes 46 sekund na vedoucího Latvalu. Na šotolinových cestách, na něž se rallye přesunula z úvodních dvou čistě asfaltových etap, ale od počátku třetího dne začal Ogier snižovat manko.

Z šesti rychlostních zkoušek suverénně vyhrál čtyři, do vedení se posunul po předposledním testu a v tom závěrečném zvýšil náskok na 32,9 sekundy. Volkswagen ovládl týmovou soutěž hned při premiérové sezoně v mistrovství světa. Stačilo mu přitom obsadit s jedním vozem alespoň sedmou pozici, německá automobilka ale potvrdila svoji suverenitu doublem.

Sébastien Ogier: "Byl to fantastický den, jeli jsme opravdu naplno. Nevěděli jsme, jestli bude možné ještě vyhrát, protože prach na cestách bývá problém. Ráno jsme ale zariskovali, byli jsme rychlí a mohli jsme se na sto procent spolehnout na rozpis."

Latvala, který jako průběžný lídr a první muž na startu "čistil" soupeřům stopu, udržel druhé místo i díky havárii útočícího rivala z Citroënu Daniho Sorda v předposlední erzetě. Španělský pilot vylétl z trati a uvolnil třetí místo týmovému kolegovi Mikkovi Hirvonenovi, jenž za krajanem Latvalou zaostal o 40 sekund.

Ze Sordovy nehody vytěžil posun na sedmé místo Prokop. Na vítěze ztratil bez pěti sekund pět minut. Sedmý skončil už popáté v sezoně a v celkové klasifikaci je před závěrečnou Britskou rallye v polovině listopadu stále devátý.

Nižší třídu WRC2 ovládl s předstihem bývalý pilot formule 1 Robert Kubica. Polský jezdec si připsal v sezoně páté vítězství ze sedmi startů. "Jsem šťastný, ale mám před sebou ještě dlouhou cestu zpátky," uvedl Kubica, jehož kariéru v královské automobilové třídě F1 přerušila před dvěma lety těžká nehoda v rallye, po níž málem přišel o ruku.

Výsledky Katalánské rallye:

1. Ogier, Ingrassia (Fr./Volkswagen Polo R) 3:33:21,2, 2. Latvala, Anttila (Fin./Volkswagen Polo R) -32,9, 3. Hirvonen, Lehtinen (Fin./Citroën DS3) -1:13,7, 4. Neuville, Gilsoul (Belg./Ford Fiesta RS) -1:33,9, 5. Novikov, Minorová (Rus., Rak./Ford Fiesta RS) -2:01,0, 6. Östberg, Andersson (Nor., Švéd./Ford Fiesta RS) -2:26,0, 7. PROKOP, ERNST (Ford Fiesta RS) -4:55,8.

Průběžné pořadí MS (po 12 z 13 závodů): 1. Ogier 265 b., 2. Neuville 157, 3. Latvala 144, 4. Hirvonen 126, 5. Sordo (Šp./Citroën DS3) 117, 6. Östberg 89, ...9. PROKOP 55.

Pořadí týmů: 1. Volkswagen I 382, 2. Citroën Total I 274, 3. M-Sport Ford II 174, 4. M-Sport Ford I 169, 5. Citroën Total II 63, 6. Jipocar 57, 7. Volkswagen II 40, 8. Lotos 20.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články